Profesjonalne pizzerie wykorzystują w swojej codziennej pracy przygotowywania pizzy wiele pomocnych akcesoriów przydatnych do jej wykonania i pieczenia. Jeśli i my chcielibyśmy podejść bardziej fachowo do przygotowywanej w warunkach domowych pizzy, warto wiedzieć jakie akcesoria możemy w tym względzie wykorzystać.


Blachy i kamienie do pizzy

W przypadku pizzy kluczową rolę odgrywa odpowiednie jej wyrobienie a następnie wypieczenie. Oczywiście mało kto w warunkach domowych może sobie pozwolić na osobny piec do pieczenia pizzy i większość z nas używa standardowego piekarnika. Jednak i na tym etapie można poprawić jakość przygotowanej pizzy. Pomocne okażą się między innymi odpowiednie blachy lub kamień do pieczenia ciasta. Proponowane na rynku dziurkowane blachy na pizzę mają polepszyć jakość pieczonego ciasta. Perforowane formy, dzięki swoim właściwościom sprawiają, że ciasto równomiernie się wypieka na całej powierzchni, a przy tym pozostaje chrupiące i kruche.

Podobnie rzecz dotyczy kamienia do pizzy. Tego rodzaju akcesorium ma przede wszystkim umożliwić stworzenie w domowych warunkach warunków jakie panują profesjonalnym, szamotowym piecu do pizzy. Kamienie takie przyjmują zazwyczaj kształt prostokątów lub okręgów i można je umieścić w piekarniku a na nim ciasto, które po wypieczeniu smakuje tak jakby było wypieczone w prawdziwym piecu. Warto pamiętać, że taki kamień służy nie tylko do wypieku pizzy, ale także chleba, bułek, ciastek i innych wypieków. Zakup tego rodzaju akcesoriów będzie więc opłacalnym rozwiązaniem. Pamiętajmy też, że używając kamienia do pizzy w warunkach domowych warto zaopatrzyć się w łopatkę do pizzy, za pomocą której będziemy wyciągać ciasto, ponieważ w tym przypadku kładzie się go bezpośrednio na kamień.

Inne przydatne akcesoria

Gotowe już ciasto należy odpowiednio podawać. Oczywiście możemy użyć do tego celu zwykłego talerza, ale znacznie bardziej profesjonalnie będzie wyglądać pizza serwowana na specjalnej desce do pizzy, zazwyczaj wykonywanej z drewna i w okrągłym kształcie.  W tym przypadku istotne znaczenie ma również odpowiednie pokrojenie pizzy. W warunkach domowych używamy zwykle standardowego noża, ale dużo szybciej i łatwiej pokroimy ciasto używając odpowiednich akcesoriów. Na rynku oferowane są m.in. specjalne radełka do krojenia pizzy, czyli przyrząd z ząbkowaną tarczą i trzonkiem, mający ułatwić pokrojenie ciasta. W profesjonalnych pizzeriach (takich jak na przykład Telepizza) używa się także specjalnych produktów, o wyprofilowanym kształcie, które mają nadać kawałkom odpowiednią formę.