Statystycznie, każdej drugiej kobiecie w ciąży dolegają uporczywe zaparcia. Przeczytaj, jak sobie radzić z tym problemem.

O typowych ciążowych dolegliwościach, jak mdłości i zgaga – mówi się wiele. Tymczasem, równie częstym problemem wśród przyszłych mam jest zwolniony metabolizm. Ma on podłoże fizjologiczne. Podczas ciąży kobiecy organizm produkuje więcej progesteronu, żeńskiego hormonu. Może on działać rozluźniająco na mięśnie, przez co utrudniać pracę układu trawiennego. Gdy metabolizm zwalnia, pojawiają się kłopoty z pozbyciem się z organizmu resztek pokarmowych. Niestety, im bardziej zaawansowana ciąża, tym zwiększa się ucisk macicy na jelita. Problem z zaparciami staje się coraz częstszy. Na zaparcia w ciąży są jednak sposoby: dolegliwości można łagodzić albo im zapobiegać.

Uwaga na dietę

Jesteśmy tym co jemy. Zwłaszcza w ciąży, z uwagi na zdrowie dziecka, kobieta dużą uwagę zwraca na pozycje w jadłospisie. A warto pomyśleć o menu także przez wgląd na siebie. Zła dieta bowiem może powodować i wzmagać nieprzyjemne dolegliwości.

Aby uniknąć zaparć w trakcie ciąży, ze swojej codziennej diety należy wykreślić wszystkie pozycje ciężkostrawne.  To dotyczy przede wszystkim dań zawierających tłuszcze zwierzęce i przetworzone węglowodany, które potrafią długo zalegać w żołądku i jelitach, spowalniając jeszcze bardziej metabolizm.

Dieta odpowiednia dla ciężarnej – to dieta zbilansowana, wzbogacona w produkty będące źródłem błonnika. Wchłania on wodę, dzięki czemu ułatwia wypróżnianie i zmniejsza problem zaparć. Specjaliści radzą, by dziennie spożywać co najmniej 30 g błonnika. Zwierają go takie produkty, jak: otręby zbożowe, chleb pełnoziarnisty, makaron razowy, brązowy ryż, kasza gryczana i jęczmienna, warzywa i owoce oprócz bananów. Dobrym źródłem błonnika są również suszone owoce: śliwki, morele, figi.

Przede wszystkim woda

Przy zaparciach wskazane jest ciągłe nawadnianie organizmu. Najlepiej wodą (nie herbatą czy kawą). Codziennie powinno się wypijać ponad 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Warto sięgnąć również po soki owocowe. Muszą one jednak być naturalne: świeżo wyciskane, niesłodzone. Procesy trawienia przyspieszą produkty regulujące mikroflorę bakteryjną. To nabiał fermentowany: kefiry, maślanka, jogurty naturalne.

Skutecznym sposobem na zaparcia są także domowe napary, np. z siemienia lnianego. Napar poprawia pracę systemu trawiennego i aktywizuje jelita. Wywar należy pić przed snem albo rano na pusty żołądek.

Jeśli jednak domowe sposoby zawiodą, warto spróbować środki wspomagające trawienie (np. dojelitowe tabletki Dulcobis) albo udać się po poradę do lekarza. Prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat zaparć jest też strona www.stopzaparciom.pl. Mimo, że związana z lekiem Dulcobis, to porady na niej publikowane są rzeczowe i bardzo pomocne w walce z zaparciami bez pomocy farmaceutyków. Można się też wiele dowiedzieć o przyczynach zatwardzeń oraz o samym układzie pokarmowym.