Przyrządzając zupy kremy, możemy wykorzystywać wiele składników, eksperymentując ze smakiem potrawy. Możemy zupę przyrządzić na słodko albo też z nutą ostrej papryki. Dla wielbicieli łagodnych smaków, idealna okaże się np. zupa z dyni z mleczkiem kokosowym.

Piotr Murawski proponuje tez inną kremową kompozycję - duet marchewki z migdałami. Efekt? Palce lizać! A oto przepis:


Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 ziemniaki,
- 1 ostra papryka,
- 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr,
- 200 ml soku pomarańczowego,
- migdały w plastrach,
- odrobina cynamonu,
- łyżka curry,
- 2 ziarna kardamonu lub szczypta zmielonego kardamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- 2 łyżki miodu,
- 1 średnia cytryna,
- 50 ml oleju słonecznikowego,
- 200 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu.


Przygotowanie:
1.    Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim warzywa, przypraw (dodaj curry, ostrą paprykę, cynamon, kardamon i goździki). Wszystko smaż przez chwilę, zalej wodą. Zupę gotuj przez 40 minut (do momentu, gdy warzywa się rozgotują).
2.    Następnie dolej do dania sok pomarańczowy i plastry cytryny. Wrzuć 2 kostki Rosołu Knorr. Zmiksuj zupę blenderem.
3.    Dodaj 2 łyżki miodu. Możesz też doprawić zupę solą.  
4.    Migdały podsmaż na suchej patelni. Krem marchewkowy serwuj z kleksem śmietany bądź jogurtu oraz migdałami.