Prawidłowe żywienie dzieci jest podstawowym czynnikiem warunkującym odpowiedni ich rozwój, a w przyszłości również zdrowie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wiele chorób cywilizacyjnych (m.in. otyłość, osteoporoza, alergie) ma źródło we wczesnym dzieciństwie. Udowodniono na przykład, że nadmierna kaloryczność posiłków we wczesnym dzieciństwie, zwiększa ryzyko otyłości w wieku dojrzałym. Stąd tylko krótka droga do cukrzycy, chorób serca, stawów, itp. Jeśli od najmłodszych lat życia naszych pociech zadbamy o właściwe odżywianie, pomożemy im uniknąć poważniejszych schorzeń w wieku późniejszym.

Różnorodnie i zdrowo

Prawidłowe żywienie dzieci (więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/zywienie-dzieci) to przede wszystkim żywienie zróżnicowane, urozmaicone, opierające się na całej piramidzie żywienia, a nie tylko wybranych jej produktach. Prawidłowe odżywianie dzieci to dobrze i mądrze zbilansowana dieta, która zapewnia odpowiednią ilość składników odżywczych. Nawet jeśli maluch początkowo grymasi na widok jakiegoś produktu lub nie chce zaakceptować nowej potrawy, należy cierpliwie ponawiać próby zaprzyjaźnienia dziecka z czymś, co do tej pory było nieznane. Na pewno złym rozwiązaniem jest zmuszanie dziecka do zjedzenia określonego produktu. Dobrym sposobem jest pozostawienie dziecku możliwości samodzielnego wyboru potrawy z kilku obecnych na stole. Zasada, że jedno danie spośród różnych wystawionych ma być zjedzone, naprawdę działa cuda. Trzeba pamiętać, że małe dzieci bardzo często potrzebują kilku, a nawet i kilkunastu prób aby przyzwyczaić się do nowej potrawy, a tym bardziej ją polubić.

W żywieniu dzieci należy pamiętać, aby już od samego początku propagować wyłącznie zdrowe produkty. W praktyce oznacza to jedno: zamiast kalorycznych i mało odżywczych przekąsek (sztucznie dosładzanych soczków, batoników, lodów) podsuwajmy dzieciom świeże lub gotowane owoce i warzywa. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie wpłynąć na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Poza tym maluch, który nie będzie znał słodkiego smaku, nie będzie miał potrzeby sięgania po niego.

W codziennej diecie malucha warto ograniczyć tłuszcze nasycone i zastąpić je większą ilością ryb, chudego drobiu i cielęciny. Do przyrządzania potraw należy używać wyłącznie olejów roślinnych, a do smarowania pieczywa – wartościowych odżywczo margaryn.

Mniej a częściej

W prawidłowym żywieniu dzieci szalenie ważna jest regularność. Już od najmłodszych lat warto przyzwyczaić dziecko do zjadania 5 niewielkich posiłków w odstępach co 3-4 godziny. Należy zaszczepić w dziecku świadomość, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Idealnymi produktami śniadaniowymi są produkty zbożowe i mleczne (bogate w niezbędne białko i wapń), które zapewniają odpowiednią dawkę energii do zabawy i nauki. Pora obiadowa to doskonały moment na zapoznawanie malucha z nowymi smakami, bo to właśnie wtedy jest na nie najbardziej gotowy. W menu obiadowym nie powinno zabraknąć warzyw w postaci niewielkich kawałków, przecieru lub musu, chudego mięsa, ryb, makaronów i kasz. W żywieniu maluszków nie można pomijać kolacji. To właśnie ona jest najczęściej idealnym lekiem na spokojny i zdrowy sen. W zależności od upodobań dziecka, możemy podać mu zupę mleczną, jak również potrawkę warzywną, zupę jarzynową, ewentualnie kanapeczki z chudą wędliną. Miłym zakończeniem dnia dla dzieci powyżej 1 roku życia będzie ciepłe kakao.