Coraz więcej z nas przywiązuje wagę do właściwego odżywiania się. Co więcej, przestajemy traktować żywność tylko jako sposób na zaspokojenie głodu. Zaczynamy więcej eksperymentować w kuchni, odkrywamy nowe smaki, ale przede wszystkim jemy bardziej świadomie.

W dobie globalizacji roślinnie liczba osób, którym przestaje być obojętne to jak się żywią. Nie chodzi tu bynajmniej o hedonizm, ale o zdrowe i racjonalne żywienie. Nie dziwi zatem rosnąca liczba świadomych konsumentów, którzy przed dokonaniem zakupu uważnie przeczytają etykietę produktu spożywczego. Dziwne? Dla osób, określanych mianem foodisów takie postępowanie jest całkiem naturalne.

Foodism to najnowszy trend w kulturze żywieniowej, skupiający osoby, pragnące przeżywać życie bardziej świadomie i rozsądnie, co przekłada się bezpośrednio na właściwe odżywianie. To przeciwwaga dla zalewu niezdrową i wysokoprzetworzoną żywnością, która jest coraz powszechniej dostępna. Foodisi rezygnują z niezdrowych produktów, artykułów spożywczych o niskiej jakości czy zwyczajnych podróbek oryginalnych produktów z zagranicy. Członkowie tej grupy także wzajemnie polecają sobie ciekawe lokale, gdzie można zdrowo i dobrze zjeść lub miejsca, w których można nabyć wartościowe produkty. Nie chodzi tu wyłącznie o propagowanie i promocję wybranych miejsc Filozofią takiego postępowania jest poszanowanie dla własnego organizmu.

Foodis dokonują właściwych wyborów podczas zakupu żywności i przywiązują bardzo dużą wagę do tej czynności. Poświęcają na nią więcej czasu i energii niż przeciętny konsument. Dlaczego? Aby dokonać świadomego wyboru. Dzięki temu mają pewność, że robią wszystko, aby dbać o swoje zdrowie. Pieczywo wypiekają sami albo kupują w lokalnej piekarni. Po oleje czy wino skłonni są jechać do odległego miasta, a nawet za granicę. Warzywa i owoce kupują na okolicznych targach nie w hipermarketach. Jednakże nie jest to ścisła zasada. Jeśli w supermarkecie foodis natknie się na wartościowy produkt o wysokiej jakości, który zawiera jedynie pożądane składniki z pewnością go zakupi. Jednak w takim miejscu o cenne produkty znacznie trudniej. W związku z tym foodisi penetrują lokalne bazary w poszukiwaniu najlepszych gatunków warzyw bezpośrednio od rolników, jaj od szczęśliwych kur, dobrej jakości nabiału czy prawdziwej szynki. Swoją dietę opierają głównie na produktach zdrowych i zalecanych przez dietetyków. Najczęściej sięgają po pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak kasze, razowe pieczywo wypiekane na zakwasie, otręby i płatki owsiane. Nieobce są im przeróżne potrawy, przygotowywane z nasion roślin strączkowych, które zajmują miejsce mięsa czy ryb jadanych sporadycznie. Nie karmią się byle jakimi produktami dostarczającymi tłuszcze zwierzęce, cukry proste, sól czy szkodliwe dodatki. Starannie selekcjonują każdy produkt, który włączają do swojego menu. Oceniają jego wartość odżywczą na podstawie składu i obecności substancji dodatkowych (konserwantów, polepszaczy smaku czy sztucznych barwników). W kuchni najczęściej są eksperymentatorami i odważnymi pionierami. Chętnie sięgają po nowe, mniej znane produkty, z których za pomocą tradycyjnych i nowoczesnych technologii przygotowują pełnowartościowe posiłki.

Wielu osobom dbałość o jakość i smak spożywanej żywności, jaką prezentują foodisi może wydawać się przesadna. Jednak należy pamiętać, że nie tylko wyszukane produkty czy potrawy wchodzą do ich menu. Zwykłe sery twarogowe, kasze czy polskie owoce i warzywa, powszechnie dostępne stanowią podstawę diety foodisa. Najważniejsza jest ich jakość i wartość odżywcza, czyli coś co pozwoli nam dbać o własne zdrowie i bezpieczeństwo. Pasjonatom kuchni i zdrowego odżywiania Internet proponuje ciekawe rozwiązania. Jednym z nich jest aplikacja dietetyczna, pozwalająca kontrolować swoje żywienie. DietMap, bo o tym programie jest mowa, to idealne narzędzie dla osób dbających o jakość i zdrowotność diety. Pobierając aplikacje otrzymujemy nie tylko gotową, zdrową dietę, ale także możliwość modyfikowania jej według własnych potrzeb i upodobań. DietMap umożliwia dodawanie, wymianie i komponowanie własnych dań oraz kontrolę wartości energetycznej i odżywczej swojego jadłospisu. Wydaj się zatem być idealną odpowiedzią na rosnące zainteresowanie zdrowym i racjonalnym odżywieniem.


"Projekt Dietmap jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki. Inwestujemy w waszą przyszłość."