Lekarze i dietetycy mają obecnie swój najlepszy okres, ponieważ, uwaga! zdrowe odżywianie stało się bardzo modne. Nie tylko coraz więcej osób stosuje zdrowe i racjonalne diety odchudzające, ale też większość z nich, a także ci z prawidłową wagę, zaczęła uprawiać sporty. Do tego dochodzi także moda na zdrowe gotowanie pozbawione soli i tłuszczu. Jak więc gotować zdrowe posiłki bez soli? Dlaczego sól jest tak niepopularna oraz czym ją zastąpić?

Dużo za dużo soli

Solimy praktycznie wszystko. Obecnie można nawet kupić czekoladę z solą. Jednak sól to prawdziwa biała śmierć i nawet, jeśli nasza waga leci w dół, to jednak za duże spożycie soli nam szkodzi. Oczywiście, co nie szkodzi natychmiast, jest niezauważalne. Jednak po dłuższym okresie nadużywania soli możemy się spodziewać zatrzymania wody w organizmie, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału i udaru, cukrzycy oraz otyłości, a także pogorszenia funkcjonowania nerek. Zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na sól wynosi około 5 gram, czyli 1 łyżeczka. Natomiast według badań solimy nawet o trzy razy za dużo. W końcu musi mieć to swoje konsekwencje.

Para zamiast soli

Sól znajduje się naturalnie w każdym produkcie, mięsie, warzywach i owocach. Najwięcej jej jest niestety w produktach przetworzonych. Dlatego zdrowe gotowanie polega na użyciu najbardziej naturalnych, najmniej przetworzonych składników oraz nie dodawanie soli w ogóle. Co jednak robić, jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do solenia i bez niej nic nie smakuje? Odpowiedzią jest gotowanie na parze. Służą do tego specjalne naczynia, w których odpowiednia budowa nie pozawala na uciekanie pary, przez co minimalna ilość wody wystarcza do ugotowania całego posiłku. Wtedy też nie trzeba solić, ponieważ naturalnie zawarty w składnikach potrawy sód, nie jest tracony, tak jakby to miało się stać podczas gotowania w wodzie.

Zioła dla zdrowszego smaku

Jeśli już nie używamy soli, a gotujemy na parze, doskonałym sposobem na wzmocnienie smaku i uczynienie potrawy jeszcze smaczniejszej i zdrowszej, jest użycie odpowiednich ziół i przypraw. To one potrafią wydobyć naturalny aromat i smak z potraw, tak jak nie potrafi zrobić tego sól. Warto korzystać ze świeżych ziół, a suszone rozgniatać w moździerzu. Zdrowe posiłki mogą też powstać z idealnego połączenia składników oraz konkretnych ziół i przypraw, jak na przykład przyprawienie kurczaka lub indyka tymiankiem, oregano, estragonem, curry, bazylią, czosnkiem, majerankiem, a wieprzowinę imbirem, chilli i kminkiem. Pomidory doskonale komponują się z bazylią, a ryby z gałką muszkatołową.