To urządzenie powinno się znaleźć w każdej kuchni. Ma ono przede wszystkim usuwać brzydkie zapachy, ale jego zadaniem jest również pochłanianie wilgoci i tłuszczów, powstających w czasie gotowania i smażenia. Może też być ciekawym dodatkiem, estetycznie dopełniającym wystrój kuchni. Chodzi oczywiście o okap kuchenny. Istnieje kilka jego rodzajów.

Podstawowy podziała polega na tym, w jaki sposób okap działa. Urządzenie to może pełnić funkcję wyciągu lub pochłaniacza. W tym pierwszym przypadku okap jest podłączany do kanału wentylacyjnego i po przepuszczeniu powietrza przez filtry usuwa je na zewnątrz. W tym drugim wypadku powietrze po przefiltrowaniu, już oczyszczone, zostaje z powrotem wydmuchane do pomieszczenia.

Dalszy podział związany jest nie tylko z wyglądem okapu, ale i z jego funkcjonalnością. Rodzajów okapów jest tu wystarczająco dużo, by dobrać urządzenie do każdej kuchni. W mniejszych pomieszczeniach idealnie sprawdzać się będą niedrogie, kompaktowe okapy podszafkowe. Okapy szufladowe lub teleskopowe zadowolą te osoby, które pragną, aby urządzenie było zabudowane i niewidoczne. Jak sama nazwa wskazuje, powierzchnię pochłaniającą w tego rodzaju okapach można zwiększyć, wysuwając okap. Okapy kominowe są już bardziej dekoracyjne. Montowane przy ścianie, charakteryzują się pionowym kominem, maskującym rurę wyciągu. Jeszcze bardziej efektowne mogą być okapy wyspowe, montowane do sufitu i często ozdobione dodatkowymi ornamentami, ciekawe kolorystycznie, czasem upodobniane do żyrandoli. Stosowane są zazwyczaj na środku dużych kuchni. Spotkać się można też z takimi nazwami jak okapy blatowe, narożnikowe i ukośne – i tu one również wskazują na sposób ich umiejscowienia w kuchni lub wygląd.

Warto wiedzieć, że nie każdy okap może być pochłaniaczem, ale każdy może być wyciągiem. Istotna jest tu to, czy korzystają one z filtrów węglowych, pochłaniających brzydkie zapachy. Dodać też należy, że wszystkie okapy wyposażane są w filtry przeciwtłuszczowe, wykonywane z różnych materiałów. Może to być metal lub fizelina. W tym drugim przypadku korzystanie z okapu wiąże się z wymianą filtrów (podobnie jest z filtrami węglowymi), w tym pierwszym – wystarczy regularne mycie.

Artykuł napisany dzięki producentowi okapów kuchennych - firmie Toflesz (http://www.toflesz.com)