Kurczak to ulubione mięso Polaków - jemy go nawet kilka razy w tygodniu. Przyrządzając obiad dla rodziny, najczęściej wybieramy piersi – marzymy, by były miękkie i aromatyczne. Dlatego szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca sposób na soczyste piersi z kurczaka
Soczysty kurczak z patelni na ostro
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:  

- 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub dowolnego oleju roślinnego,
- 1 strąk ostrej czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego.

Przygotowanie:

1. Kostkę rosołową rozetrzyj z 3 łyżkami oleju. Tak zrobioną pastą natrzyj pierś z kurczaka. Mięso smaż na patelni przez kwadrans, co jakiś czas je obracając. Przed smażeniem możesz przeciąć piersi na pół, dzięki temu uzyskasz cztery porcje i skrócisz czas smażenia kurczaka.
2. Ząbek czosnku i paprykę wymieszaj z łyżeczką przecieru.
3. Usmażone mięso natrzyj zrobioną wcześniej pastą. Danie podawaj z makaronem.
4. Jeśli chcesz wzmocnić smak potrawy, dodaj do pasty odrobinę świeżej kolendry.