Wiosna inspiruje do eksperymentów kulinarnych. Po zimnie warto zmodyfikować swoje menu i wprowadzić do niego więcej sałatek. Aby sałatka była pyszna i zdrowa, urozmaićmy ją serem pleśniowym. Zyskamy danie bogate w wartości odżywcze, które doda energii i będzie rozkoszą dla podniebienia.

To świetna alternatywa dla klasycznej kanapki. Doskonała zarówno na lunch do pracy, jak i podwieczorek z przyjaciółmi. Sprawdź nasz przepis!
- Niegdyś ser pleśniowy traktowany był jako przysmak na wyjątkowe okazje, teraz coraz częściej stosowany jest jako dodatek do różnego rodzaju dań: sałatek, kanapek czy makaronów. Doskonale współgra ze smakiem winogron i orzechów. Jednak sery pleśniowe cenimy nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak, ale też z racji bogatej zawartości wapnia i fosforu, witaminy A oraz witamin z grupy B, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Kamiennogórski ser pleśniowy to nasz sztandarowy produkt w ofercie. Powstaje z najwyższej jakości mleka krowiego, pozyskiwanego z terenów górzystych, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i pełnię wartości odżywczych – wyjaśnia Ireneusz Żmijan ze Spółdzielni Mleczarskiej „KaMos” z Kamiennej Góry, pierwszego producenta sera pleśniowego typu rokpol w Polsce (pierwszą partię sera pleśniowego wyprodukowano w 1954 roku).


Przepis na sałatkę winogronową z Kamiennogórskim serem pleśniowym KaMos, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy  


Potrzebne składniki:
- 200 g winogron zielonych                     
- 200 g winogron czerwonych               
- 50 g orzechów nerkowca                       
- 50 g orzechów włoskich                          
- 150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
Sos:
Sok z jednej cytryny
Łyżka miodu
1 mała papryczka chilli             
6-7 sztuk śliwek kalifornijskich         
Szczypta kurkumy
Przygotowanie sosu:

Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią
kostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.

Wykonanie sałatki:
Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca,
orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie
wymieszać.

Smacznego!