Celiaklia jest schorzeniem układu pokarmowego, określanego również mianem choroby trzewnej. Polega ona na nietolerancji jelitowej produktów zawierających gluten.

Sam gluten to nic innego jak białko roślinne zawarte w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owsie. Stanowią one główny pokarm , bez którego trudno się obejść. Dlatego istotne jest zapobieganie nietolerancji glutenu, który do diety należy wprowadzać ostrożnie, aby uniknąć co ma na celu zapobieganie nieprawidłowej reakcjiorganizmu na ten składnik.

Dawniej i dziś

Aktualny schemat żywienia niemowląt zaleca stopniowe urozmaicenie diety maluszków począwszy od piątego lub szóstego miesiąca życia. Niewielkie różnice we wprowadzaniu nowych produktów spożywczych do jadłospisu dotyczą dzieci karmionych mlekiem modyfikowanych a dzieci karmionych naturalnie piersią, u których Światowa Organizacja Zdrowia poleca wyłączne karmienie piersią przez sześć miesięcy życia. Natomiast schemat żywienia niemowląt karmionych mieszanką przewiduje wprowadzanie pierwszych nowości już po skończeniu czwartego miesiąca. Jest to niezwykle istotne nie tylko dla zdrowego rozwoju dziecka, ale również i dla ukształtowania w nim od najmłodszych lat wzorowych nawyków żywieniowych, a także zmniejszenia podatności na wystąpienie w późniejszym czasie alergii pokarmowej. Identycznie jest w przypadku wprowadzania produktów glutenowych. Dawniej sądzono, iż gluten lepiej wdrażać do diety niemowlaka dopiero w dziesiątym miesiącu życia. Jednak obecnie zalecenia pediatrów zmieniły się w tym względzie.

Jak bezpiecznie wprowadzać gluten do diety?

Schemat żywienia niemowląt przewiduje obecnie sukcesywne dodawanie odpowiedniej ilości produktu glutenowego do mleka czy przecieru jarzynowego. O tym, kiedy dokładnie powinniśmy wprowadzić gluten do codziennego menu maluszka i w jakich ilościach, warto porozmawiać z lekarzem pediatrą. Najwcześniej gluten należy wprowadzać u niemowląt karmionych piersią, ponieważ już w piątym miesiącu życia, gdyż mleko matki jest naturalną barierą ochronną. Natomiast dzieci karmione mlekiem modyfikowanym można zacząć oswajać z produktami glutenowymi dopiero w szóstym miesiącu życia. Początkowa zalecana dawka glutenu to najczęściej 2-3 g na 100 ml posiłku raz dziennie.