Kończy się Boże Narodzenie, a już nadchodzi kolejna okazja do świętowania. Jak przygotować sylwestrowe przyjęcie, by uniknąć stresujących sytuacji, a goście bawili się znakomicie? Kilku cennych rad udziela Paolo Marinucci, szef kuchni Knorr we Włoszech, i podaje przepis na smakowitą sylwestrową przekąskę.

Palline di formaggio multicolore

Składniki:
-    150 g sera (np. sera koziego lub innego delikatnego sera typu philadelphia)
-    150 g sera ricotta
-    100 g płatków migdałowych
-    wiązka posiekanego szczypiorku
-    100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
-    cytryna
-    świeżo zmielony pieprz
-    sól

Sposób przygotowania:
Aby zrobić kulki serowe, zmieszaj ze sobą sery. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wstaw do lodówki na minimum ½ godziny. Umyj i zetrzyj na tarce skórkę z cytryny. Przygotuj szczypiorek, orzechy włoskie, płatki migdałowe i skórkę cytrynową. Wyciągnij sery z lodówki i uformuj kulki wielkości owocu wiśni. Obtocz kulki w różnych składnikach, dzięki czemu otrzymasz serowe kulki ze szczypiorkiem, orzechami, migdałami i skórką cytrynową.


Paolo Marinucci, włoski szef kuchni Knorr, podkreśla, że Sylwester to znakomita okazja nie tylko do zabawy, ale także do sprawdzenia się w roli gospodarza przyjęcia. Wyznaje on zasadę, że kluczem do sukcesu jest stworzenie dokładnego planu. W ten sposób zaoszczędzimy czas, unikniemy niepotrzebnego stresu i możemy się bawić wraz z zaproszonymi gośćmi. Oto kilka wskazówek szefa kuchni Knorr, o których warto pamiętać:
•    Na samym początku powinniśmy zaplanować menu, czyli bardzo dokładnie przemyśleć, co podamy naszym gościom. To pozwoli nam stworzyć szczegółową listę składników, z którą udamy się na zakupy. Dzięki temu zaopatrzymy się we wszystkie potrzebne produkty, a jednocześnie nie kupimy tych niepotrzebnych. Kupujmy mądrze – zaoszczędzimy czas i pieniądze.
•    Nie zostawiajmy zakupów na ostatnią chwilę, byśmy mieli jeszcze czas zaopatrzyć się w składniki, których nie udało nam się kupić za pierwszym razem.
•    Dobrym rozwiązaniem na sylwestrowe przyjęcie jest bufet. Warto, by na stole pojawiły się 3-4 przystawki, 3 dania główne, 3 dania warzywne oraz 3 rodzaje deserów. Jednak nie musimy przygotowywać tylu porcji, ilu osób oczekujemy na przyjęciu sylwestrowym. Wystarczy, że podamy liczbę porcji odpowiadającą połowie liczby gości.
•    Bardzo ważne jest, by goście mogli zaspokoić głód, który zwykle dopada nas już po punkcie kulminacyjnym, czyli po północy. To dobry moment, by podać tradycyjne danie kuchni naszego kraju. We Włoszech będzie to na przykład lasagne, a w Polsce pyszny barszcz czerwony.
•    Przyrządzane dania nie muszą być skomplikowane. Nawet proste i szybkie potrawy mogą wyglądać bardzo efektownie, a przede wszystkim - smakować wyśmienicie.