Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana.
  Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Jak wynika z raportu Foodpanda.pl, serwisu do zamawiania jedzenia przez internet, dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko.

Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.

Krem z dyni o dwóch obliczach
Potrzebujemy:
•    Dynia (średniej wielkości)
•    4 duże ziemniaki
•    2 szklanki wody

Dodatkowo do wersji słodkiej:
•    2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)
•    2-3 łyżki cukru trzcinowego
•    Cynamon
•    Gałka muszkatołowa
Dodatkowo do wersji pikantnej:
•    1 łyżka curry
•    Kawałek świeżo startego imbiru
•    1 łyżka ostrej papryki (chilli)
•    Śmietana

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.

Smacznego!