Jesteś na diecie, liczysz kalorie, chcesz przygotować dziecku coś słodkiego, ale i zdrowego? Polecamy zdrowe i smaczne ciasteczka. Ciasteczka są dietetyczne, pożywne i dość szybkie w przygotowaniu. Idealne dla osób na diecie i dzieci.
Dietetyczne i zdrowe ciasteczka bez mąki, cukru i tłuszczu
Składniki:
•    1,5 szklanki płatków owsianych
•    1/3 szklanki pestek z dyni
•    1/2 szklanki otrębów owsianych
•    1/3 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
•    1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
•    ½ szklanki suszonej żurawiny
•    2 łyżki płatków migdałowych
•    2 łyżki rodzynek
•    10 łyżeczek mąki kukurydzianej
•    3 łyżeczki naturalnego słodzika, najlepiej Stevia Base
•    2-3 łyżki miodu
•    ½  łyżeczki sody
•    ½ łyżeczki proszku po pieczenia
•    3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
•    1/3 szklanki mleka
•    3 łyżki jogurtu
•    1 jajko

Sposób przygotowania:

Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Masę wyrabiamy ręcznie.
(Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka - dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując. Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasteczka sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie lub też przekąska w ciągu dnia.

Smacznego!