Okres wakacyjny to czas, gdy pojawiają się sezonowe warzywa, takie jak szparagi, szpinak, fasolka, groszek, czy cukinia. Właśnie dlatego warto się teraz nimi zajadać – mamy gwarancję świeżości, jak i niskiej ceny.
Również najnowszy ranking Foodpanda.pl, serwisu umożliwiającego zamawianie jedzenia przez internet pokazuje, że coraz więcej zamawiamy sałatek, zup, czy też lekkich warzywnych przekąsek. Sezon w pełni, dlatego również i my prezentujemy ciekawe propozycje podania zielonych, wakacyjnych świeżynek.

Na mniejszy apetyt - Sałatka „zielono mi”

Potrzebne nam będą:
•    zielone szparagi
(2 pęczki)
•    świeży groszek
(250 gram)
•    zielona fasolka szparagowa
(250 gram)
•    rukola (400 gram)
•    opakowanie fety
•    3 dymki
•    1/2 szklanki oliwy
z oliwek
•    sok z cytryny
•    łyżeczka kolendry

Przygotowanie:
Szparagi, groszek i fasolkę gotujemy. W tym czasie łączymy oliwę, sok z cytryny i kolendrę, aby uzyskać dresing do sałatki. Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej przestudzone warzywa. Dymkę drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Delikatnie mieszamy całość. Sałatkę polewamy dresingiem bezpośrednio przed podaniem.

Na większy głód - Zielone risotto

Potrzebne nam będą:
•    ryż krótkoziarnisty (400 gram)
•    zielone szparagi
(duży pęczek)
•    świeży groszek
(250 gram)
•    zielona fasolka szparagowa
(250 gram)
•    koperek
•    cebula
•    tarty ser żółty
(40 gram)
•    łyżka masła
•    2 łyżki oliwy
•    litr bulionu warzywnego
•    szklanka białego wytrawnego wina
•    sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy ryż i prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Do ryżu dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podlewamy całość winem. Po wchłonięciu całego płynu, dodajemy fasolkę i pokrojone szparagi (bez „główek”). Całość gotujemy na małym ogniu, dolewając po szklance bulionu, za każdym razem czekając, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy świeży groszek, główki szparagów i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy warzywa i ryż są miękkie, a całość ma kremową konsystencję. Wówczas zdejmujemy danie z ognia, posypujemy serem i gotowe. Serwujemy do razu po przyrządzeniu.
Smacznego!