Zdrowe i smukłe ciało to obiekt ogólnego pożądania – szczególnie o tej porze roku. Choć zależy nam na dobrej formie, obok półek z zielonymi warzywami często przechodzimy obojętnie. Warto się jednak do nich przekonać, bo są źródłem witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zachęcamy do wykorzystania letniego sezonu warzywnego i prezentujemy przepis na szpinakowe ciasto.

Ciasto szpinakowe z sosem serowym



Składniki – ciasto:

- mąka pszenna - 300g
- margaryna - 100g
- drożdże - 30g
- jajka -1szt
- żółtka jaj -2szt
- śmietana kwaśna -1/3 szklanki
- mleko - 3 łyżki
- sól i cukier do smaku

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować.
Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:


- szpinak mrożony -500g
- czosnek -3 ząbki
- masło - 2 łyżki
- śmietana kwaśna - 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


Wykonanie:


Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st.C, do uzyskania złotego koloru.
Ciasto podawać z sosem serowy „Tarsmak”

Smacznego!