Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach. Jak wynika z analizy Foodpanda.pl - serwisu, dzięki któremu można zamawiać jedzenia online, najwięcej wariantów smakowych występuje właśnie w przypadku tej potrawy – wyróżnić można blisko 100 rodzajów naleśników.

Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów  – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.


Zielone naleśniki z kurczakiem

Potrzebne nam będą:
•    mąka (2,5 szklanki)
•    jajka (2 szt.)
•    mleko (1 szklanka)
•    masło (2 łyżki)
•    mrożony szpinak (50 dag)
•    szczypta soli
•    starta gałka muszkatołowa
•    pierś z kurczaka
•    ogórek
•    pomidor
•    ser feta


Przygotowanie:

Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.


Czerwone naleśniki jarosza
Potrzebne nam będą:

•    mąka (2,5 szklanki)
•    jajka (2 szt.)
•    woda (1 szkl.)
•    koncentrat pomidorowy (mały)
•    szczypta soli
•    cebula
•    papryka czerwona (1 szt.)
•    pieczarki (30 dag)
•    puszka kukurydzy
•    żółty ser (5 dag)
•    kostka bulionu warzywnego


Przygotowanie:

Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem  i odcedzoną kukurydzę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.

Smacznego!