Zbliża się Dzień Dziecka – w tym dniu zrobimy wszystko, by nasze pociechy czuły się najszczęśliwsze na świecie. Z pewnością będziemy im też serwować same pyszności. Szefowie kuchni Knorr przekonują, że niekoniecznie muszą być to jedynie słodkie smakołyki.

  Dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na Kosmiczne ślimaki – uwielbiane przez dzieci ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku podbije ich podniebienia. Poprośmy je, by same zawijały do ciasta szynkę i twarożek – będą zachwycone powstającymi w ich rękach zielonymi ślimakami. Nie mogą nie spróbować!


Kosmiczne ślimaki 

składniki:
- przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
- plastry szynki - 10 sztuk
- mrożony szpinak - 150 gramów
- naturalny twarożek - 200 gramów
- mleko - 500 mililitrów
- cukier - 1 szczypta
- jajka - 4 sztuki
- sól - 1 szczypta
- mąka pszenna - 20 dekagramów

Kosmiczne ślimaki - Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto naleśnikowe: do miski wlej mleko, dodaj jaja, olej, szczyptę soli, pieprzu oraz przyprawę w mini kostkach Knorr.
Na końcu stopniowo dodawaj mąkę i cały czas mieszaj. Ciasto zabarw na zielono szpinakiem i całość zmiksuj za pomocą blendera.
Smaż zielone naleśniki. Gotowe placki dzieci mogą smarować serkiem i kłaść na nie szynkę.
Zwiń naleśniki przy użyciu folii spożywczej i odstaw do lodówki na 1 godzinę, aby ruloniki dobrze się skleiły.
Następnie krój rulony w plastry, z których każdy, razem z dzieckiem, przekłuwaj wykałaczką. W środku powinny powstać ślimaczki z serka i szynki.