Buraczki są tanie i niskokaloryczne a picie z nich soku przynosi same korzyści. Buraki są świetnym lekarstwem na anemię, niską odporność, nadciśnienie, wzdęcia i zaparcia a także wiele innych dolegliwości. Uważa się, że wzmacniają system nerwowy i poprawiają pamięć. To znane i powszechne warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów. Buraki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich kwas foliowy - już 200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania
Wieloletnie badania naukowe dowiodły, że sok z buraka i marchwi zatrzymuje rozwój guza, wypłukuje stare, chore komórki nowotworowe i zwiększa skuteczność działania enzymów utleniających, przy czym sok z buraka może zwiększyć zdolności utleniające o 400-1000%!
Sok sprawia, że organizm traci mniej tlenu, przez co odczuwamy mniejsze zmęczenie.
Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych i witamin.
Jest polecany wszystkim; dzieciom, osobom dorosłym, kobietom w ciąży. Tylko osoby cierpiące na cukrzycę powinny ostrożnie delektować się tym napojem ze względu na dużą zawartość cukrów.

Dlaczego więc nie pić?
Dla osób, które krzywią się na sam zapach buraczków, polecam zmieszać go z sokiem marchwiowym! Do szklanki tej pysznej mikstury polecam także dodać parę kropel oliwy - spożywając ją, oczyszczamy swój przewód pokarmowy. Ma ona niezwykłą łatwość łączenia się z błoną śluzową układu pokarmowego i w ten sposób umożliwia dotarcie wartościowym składnikom nawet do jelita grubego.

Autorka jest właścicielką bloga: www.poradyherrbaty.blogspot.com