Żurawina amerykańska sprawdza się w kuchni nie tylko ze względu na swoje różnorodne zastosowanie i wspaniały smak, ale również ze względu na walory zdrowotne. Niezależnie od postaci, w jakiej jest spożywania, żurawina przynosi takie same korzyści dla zdrowia.

Nie ma znaczenia, czy wybierzemy owoce mrożone, czy suszone, sok lub sos żurawinowy. Wybór najlepiej pozostawić swoim kubkom smakowym.

Wrap wegetariański z żurawiną

Składniki do przygotowania 4 porcje:

-po 20 g pestek dyni, ziaren słonecznika i sezamu
-300 g twarożku, 17% tłuszczu
-1 czubata łyżka stołowa sosu pigwowo-musztardowego
-Sól, pieprz
- po 1 małej czerwonej i żółtej papryczce
-1/2 papai (ok. 150 g miąższu)
-Kilka kropel soku z cytryny
-50 g miksu sałat
-4 Tortilla-wrap (o średnicy ok. 25 cm)
60 g całych, suszonych owoców żurawiny

Dodatkowo:
-1 białko
-30 g ziaren sezamu

Przygotowanie:

 Pestki dyni wraz z ziarnami słonecznika i sezamu prażyć na powlekanej patelni. Zdjąć z patelni i połowę ziaren drobno posiekać. Twarożek wymieszać z sosem pigwowo-musztardowym i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać posiekane ziarna.
 Poćwiartować paprykę, wyczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski. Obrać papaję i usunąć pestki. Następnie pokroić w paski i skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Umyć i osuszyć sałatę.
 Placki tortilla posmarować twarożkiem i ułożyć na nim sałatę, paprykę i papaję. Posypać resztą ziaren i żurawiną. Mocno zwinąć i posmarować z zewnątrz białkiem oraz posypać ziarnami sezamu. Wedle uznania wrapy naciąć w poprzek lub pokroić w grube plastry.

Wskazówka: -Wrapy mogą być również wyśmienitą przystawką. Wtedy należy je pokroić w plastry o szerokości ok. 2 cm i podawać po 3 plastry na talerzu. Wedle uznania dodać kapkę pasty guacamole.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 597 kcal / 2498 kJ
Białko: 18,9 g
Tłuszcz: 32,6 g
Węglowodany: 57 g