WOLNE RODNIKI Spojrzenie od strony chemicznej: Wolne rodniki są cząsteczkami posiadającymi wolny elektron ( tzw. dziurę elektronową). Ich wysoka reaktywność wynika z dążności do utworzenia pary elektronowej. Osiągają to poprzez reakcje z innymi cząsteczkami.
Źródła:
W każdej chwili w naszym organizmie powstają wolne rodniki jako skutek oddychania. Jednak w takich ilościach, które nasz organizm potrafi wyeliminować i/lub wykorzystać. Jednak niektóre sytuacje, pokarmy czy czynniki środowiskowe potęgują produkcję wolnych rodników. Wyróżniamy źródła endogenne związane bezpośrednio z naszym organizmem oraz czynniki egzogenne w postaci różnych pokarmów, zanieczyszczeń czy promieniowania.
 Źródła endogenne
-łańcuch oddechowy
-stany zapalne
-stres fizyczny i psychiczny
- uszkodzenia komórek
- niedokrwienie

Źródła egzogenne
-przyjmowane z pokarmem:
* dieta bogata w tłuszcze
* ksenobiotyki
-zanieczyszczenia środowiskowe:
*dym papierosowy
* zanieczyszczenia związane z wykonywaniem zawodu, niektóre metale
- niektóre leki
- promieniowanie
* jonizujące
* UV
* mikrofale

Skutki działania:
Wolne rodniki w nadmiarze mają negatywny wpływ na organizm. Nie chodzi tu tylko o popularną wolnorodnikową teorię starzenia ( ogromny udział wolnych rodników w procesie starzenia się), ale i o wiele chorób w których stwierdzamy nadmiar tych cząsteczek.   Należą tu choroby takich narządów i układów jak: mózg, oczy, płuca, narządy rozrodcze, serce, prostata, układ immunologiczny, mięśnie, wątroba, trzustka, kości, nerki i inne.


Antyoksydanty:
W walce z wolnymi rodnikami przychodzą nam antyoksydanty. Jest tu zaliczany szereg czynników które neutralizują wolne rodniki lub nie dopuszczają do ich powstania. W organizmie 3 podstawowymi enzymami antyoksydacyjnymi są: katalaza, peroksydaza glutationowa i dysmutaza ponadtlenkowa. Istnieją również antyoksydanty pokarmowe. Zaliczamy do nich między innymi witaminy A, C i E, flawonoidy( zawarte w winogronie, czosnku, cytrusach, zielonej herbaci), indole (zawarte w brokułach i kapuście), selen, cynk, magnez, mangan i żelazo.

Autorki są właścicielkami bloga: http://frozenmalibu.blogspot.com/