Choć ze sporym opóźnieniem, to jednak zaczyna się w końcu sezon grillowy. Polskie specjały na grilla, to głównie kiełbasa i karkówka. Jednak Polacy zaczynają coraz chętniej eksperymentować i smakować innych potraw.

Wg analizy Foodpanda.pl, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia przez internet, w kwietniu najchętniej zamawianymi przez Polaków były potrawy kuchni tajskiej - żeberka w miodzie, curry, sataye z piersi kurczaka, czy też pożywne zupy.
Proponujemy więc tajskie przysmaki do przygotowania na grilla. Przepisy pochodzą wprost od mistrzów tajskiej kuchni, zaprzyjaźnionych z serwisem Foodpanda.pl.


Sataye z kurczaka
Do przygotowania orientalnych szaszłyków potrzebujemy:
- 3 piersi z kurczaka
- cukier (łyżkę)
- pieprz czarny (łyżeczka)
- kolendrę (łyżeczka)
- kurkumę (1-2 łyżeczki)
- czosnek (ząbek)
- olej (łyżkę)
- sos sojowy (łyżkę)
- sok z jednej cytryny
- sos rybny (łyżeczkę)

Wykonanie:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie, ok 2 cm grubości, paski. Pozostałe składniki łączymy i tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Minimalny czas marynowania to 3h, jednak czym dłużej, tym lepiej, ponieważ smak będzie intensywniejszy. Następnie nadziewamy kurczaka na patyczki, które wcześniej moczymy chwilę w wodzie, dzięki czemu nie spalą się nam na grillu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do uzyskania złocistego koloru, mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Sos Sataye
Kuchnia tajska, to także różnorodność sosów. Do sataye z kurczaka idealnie pasuje
sos sataye, który może być także doskonałym dodatkiem nie tylko do orientalnych
szaszłyków, ale również innych dań z grilla.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- puszka mleczka kokosowego
- masło orzechowe (150g)
- brązowy cukier (łyżka)
- drobno posiekana mała cebula
- papryczka chilli (łyżeczka)
- czosnek (łyżeczka)
- imbir (łyżeczka)
- drobno pokrojone orzechy (50g)

Wykonanie:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, a następnie – na średnim ogniu – zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Czekamy aż ostygnie, przelewamy do miseczki i gotowe.

Tajskie żeberka w sosie miodowym
Do przygotowania tajskich żeberek potrzebujemy:
- 1,5 kg żeberek
- ketchup (4 łyżki)
- ostrą musztardę (2 łyżki)
- sos sojowy (4 łyżki)
- miód gryczany (3 łyżki)
- oliwę (2 łyżki)
- czosnek (3 ząbki)
- pół papryczki chilli
- sok z połówki pomarańczy
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Żeberka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5h).
W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy i następnie zalewamy nimi mięso. Żeberka powinno się marynować minimum 3 godziny. Po tym czasie odsączamy je z marynaty, wrzucamy na grilla i dokładnie obsmażamy. Danie idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami.