Przygotowanie tego ciasta jest błyskawiczne – a z talerzy znika jeszcze szybciej. Delikatne, lekkie i orzeźwiające w smaku małe co nieco zachwyca wszystkich – niezależnie od wieku… To idealne ciasto na miły początek dnia, na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawy. Jest bajecznie proste w przygotowaniu i nie może się nie udać.

To pyszne, wilgotne ciasto pachnące cytryną większości z nas kojarzy się z dzieciństwem i piękną pogodą – czas przywołać wspomnienia! Ciasto jest soczyste i aromatyczne, ma prześliczny kolor i potrzeba bardzo dużo silnej woli, żeby nie zjeść go wprost po wyjęciu z piekarnika.

Ciasto cytrynowo-jogurtowe
Składniki:  
*340 g mąki, *2 łyżeczki proszku do pieczenia, *2 całe, duże jajka, *120 g cukru, *pół szklanki oleju, *300 g jogurtu naturalnego , *skórka z jednej cytryny, *4 łyżki soku z cytryny Limmi

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, a następnie dokładnie mieszamy. Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu, dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszając masę łyżką - aż stanie się gładka. Przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy lub kwadratowej blaszki. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do 170oC. Dla pewności sprawdźmy patyczkiem, czy jest gotowe. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

www.indexfood.pl