Tran to nic innego jak jasnożółty, ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby niektórych ryb lub ssaków morskich. Posiada charakterystyczny smak i zapach, a przede wszystkim niezwykle dużo drogocennych właściwości leczniczych.
Często "tranem" określa się ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Jednak należy pamiętać, że określenie tran zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych.

Dlaczego jest ważny?
Tran uzupełnia dietę w niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu witaminy A i D (których zawiera duże ilości) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) OMEGA-3.
Witamina A ma ogromny wpływ na zdrowie oczu oraz skóry. Chroni przed tzw. kurzą ślepotą, stanami zapalnymi spojówek i rogówki oka, a także nadmiernym rogowaceniem i suchością skóry oraz przesuszeniem błon śluzowych. Witamina D odpowiada natomiast, za prawidłowy rozwój chrząstek, kości oraz zębów i zapobiega pojawieniu sie krzywicy u dzieci, zaś u dorosłych osteoporozie. NNKT – to związki, których organizm nie wytwarza sam i musi je przyjmować wraz z dietą. Nie bez przyczyny nazywa się je Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi. Ich niedobór powoduje skutki groźne dla zdrowia, między innymi reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, przesuszenie skóry, opóźnione gojenie się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.

Kiedy warto brać?
Tran od kilku lat powraca do łask ze względu na jego wszechstronne korzystne działanie, a osoby, które w dzieciństwie  z niechęcią przełykały tran - „pachnącą” rybą oleistą substancję, szukają jej teraz w aptekach.  Lata badań udowodniły, że powtarzane codziennie przez nasze mamy informacje o dobroczynnym wpływie tranu na organizm mają swoje naukowe uzasadnienie. Zawarte w nim witaminy A i D oraz duża ilość kwasów omega-3 i omega-6 okazała się skuteczną mieszanką, przeciwdziałającą licznym schorzeniom i wpływającą pozytywnie na organizm.
Tran powinniśmy stosować:
- w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów;
- przy ogólnym osłabieniu;
- dla wzmocnienia organizmu;
- w okresie intensywnego wzrostu (dzieci i młodzież w okresie dojrzewania);
- przy zwiększonym wysiłku umysłowym i fizycznym;
- w stresie i stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego;
- w czasie chorób (infekcji) i rekonwalescencji;
- podczas chemio- i radioterapii;
- po urazach i złamaniach kości;
- przy zaburzeniach wchłaniania i trawienia;
- gdy nadużywamy alkoholu i palimy papierosy.

Jakie właściwości ma Tran Norweski firmy GAL?

TRAN NORWESKI firmy GAL to preparat, którego właściwości są niewątpliwe warte docenienia.  Przygotowano go na bazie wysokiej jakości oleju z wątroby dorsza, poławianego w czystych ekologicznie wodach Norwegii.  Preparat stanowi niezwykle bogate źródło Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych z rodziny Omega-3 (w szczególności kwasu EPA i DHA), a także witamin A i D. Dodatkowo został wzbogacony w witaminę E.
Zawarta w tym tranie witamina A stanowi naturalną ochronę przed infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych, co jest szczególnie ważne w okresach wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę. Witamina ta jest także sprzymierzeńcem naszych oczu.  Natomiast witamina D, odpowiada za prawidłowy rozwój chrząstek, kości i zębów oraz reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową, zapobiegając odwapnieniu kości (m.in. osteoporozie). NNKT korzystnie wpływają na proces widzenia, wzrost kości i zębów oraz układ krążenia. Odpowiadają za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego. Wspomagają procesy uczenia się, zapamiętywania i koncentracji, powinny więc być niezbędnym elementem diety dzieci i młodzieży.

Kto powinien go stosować?

TRAN NORWESKI W PŁYNIE firmy GAL to doskonała propozycja dla  „MAŁYCH I DUŻYCH”. Składniki w nim zawarte korzystnie wpływają na proces widzenia, wzrost kości i zębów oraz funkcjonowanie układu krążenia. Regularnie stosowany, zapobiega wystąpieniu chorób oczu, chroni przed krzywicą, osteoporozą, problemami dentystycznymi oraz chorobami układu krążenia (np. nadciśnieniem). Wspomaga układ odpornościowy organizmu, poprawia pamięć, koncentrację i proces uczenia się.

TRAN NOREWSKI W PŁYNIE firmy GAL jest preparatem niezwykle wydajnym. Już 2,5 ml (1/2 łyżeczki do herbaty) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego w zawarte w produkcie związki i witaminy. Opakowanie 250 ml preparatu zapewnia aż studniową kurację. TRAN  NORWESKI  W PŁYNIE (suplement diety) firmy GAL jest dostępny w aptekach. Cena det. (250 ml) – ok.25 zł