Wielkanoc to czas, kiedy na stołach rządzą tradycyjne potrawy – żurki i barszcze białe, pieczenie, pasztety, wiosenne sałatki i przede wszystkim jaja na kilkadziesiąt różnych sposobów. Warto jednak w tym roku nieco zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia i wprowadzić do wielkanocnej kuchni powiew świeżości. Jak to zrobić? Przetestować przepisy Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr. Dziś przepis na sałatkę z jajkami i pieczarkami.
Świąteczna sałatka z pieczarkami i jajkami
czas przygotowania: 1/2h
ilość porcji: 7-9

Składniki:
- 8 jaj
- 100 g pieczarek
- 1 Bulionetka Domowa warzywna Knorr
- 100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda
- 100 g groszku zielonego
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek szczypiorku
- 15 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Podobnie jak jajka pokrój żółty ser.
3. Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać.
4. Umyj i poszatkuj szczypiorek.
5. Do Bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku.
6. Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.