Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności przyzwyczajeń kulinarnych, dlatego na polskich stołach przy konkretnych okazjach pojawiają się zazwyczaj te same, dobrze wszystkim znane zestawy potraw. Tymczasem na co dzień jesteśmy przecież coraz bardziej otwarci na kulinarne eksperymenty i poznawanie nowych smaków. Dlaczego mielibyśmy nie spróbować tego również w Święta?

Połączenia tradycyjnych polskich smaków z orientalnymi akcentami mają w sobie ogromny potencjał, dlatego grzechem byłoby ich choćby nie spróbować. Zwłaszcza, że sposób przygotowania nie należy do trudnych, a smak, wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak kontrowersyjny, jak mógłby się początkowo wydawać. Właściciel restauracji Ganesh prezentuje pomysł na to, jak w ciekawy sposób wzbogacić tradycyjne polskie dania wielkanocne odrobiną indyjskiego charakteru.

Egg Curry

Składniki:
1,5 czerwonej cebuli (poszatkowana)
2 ząbki czosnku (poszatkowany)
1cm imbiru (pokrojony w paski)
Zielone świeże chilli w ilości wg uznania (pokrojone w paski)
2 jajka
Sól
Pieprz świeży
Kurkuma
Garam Masala
Chat Masala
Świeża kolendra
¼ kostki masła do rozgrzania na patelni
150 ml wody
1/2 pomidora

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.