Wiosna coraz śmielej puka do naszych drzwi. Zagląda też do kuchni, przynosząc świeże warzywa i owoce oraz mnóstwo inspiracji na pyszne dania. Zanim jednak ta najradośniejsza pora roku rozpocznie się oficjalnie, okazja do świętowania nadarza się dokładnie dzień wcześniej – 20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa.

Pomysł na świętowanie tego dnia narodził się w Ameryce w 1985 roku. Od początku inicjatywa miała na celu podkreślać istotną rolę warzyw, owoców i zbóż w naszej codziennej diecie. Ideę Dnia Bez Mięsa najlepiej oddaje hasło „Zmień swoją dietę – zmień świat”. Oto więc znakomita okazja do wprowadzenia zmian w naszym jadłospisie i wzbogacenia go w warzywa i owoce. Propozycje skomponowania smacznych, wiosennych dań przygotowali dla nas kucharze Knorr.

S jak soja, soczewica, smak
Kucharze Knorr zachęcają, by łaskawym okiem spojrzeć na soję i soczewicę, które możemy uczynić nietypowym, ale jakże smakowitym składnikiem dań, także tych tradycyjnych. Soja pomoże nam choćby przygotować oryginalny farsz do pierogów – szefowie kuchni Knorr polecają Pierogi z soją i grzybami. 20 marca warto także wykorzystać w kuchni soczewicę i na stół podać Zapiekaną soczewicę z dynią z dodatkiem pomidorów i czosnku. Brzmi pysznie! Nikt raczej też nie będzie tęsknił za mięsem, gdy spróbuje Duszonej soczewicy z bakłażanem i serem feta.

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta - składniki:

    Bulionetka Domowa Warzywna Knorr
    bakłażan, pokrojony w kostkę 1cm x 1 cm - 200 gram
    cebula, pokrojona w kostkę 1cm x 1 cm - 100 gram
    ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm - 300 gram
    soczewica zielona - 200 gram
    pomidory pelatti - 250 gram
    oliwa
    liść laurowy
    ziele angielskie
    natka pietruszki, posiekana - 20 gram
kolendra
    kmin rzymski
    kolendra sproszkowana - 1 łyżeczka
    papryka słodka
    papryka
    czosnek, posiekany - 3 ząbki
    marchew, pokrojona w półplastry - 100 gram
    seler naciowy, pokrojony w małe kawałki - 100 gram
    ser feta - 100 gram

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta - Sposób przygotowania:

    Soczewicę przepłucz pod bieżąca wodą.
    W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.
    Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 ml wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz bulionetki warzywne Knorr.
    Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendra w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.