Pęczak jęczmienny to pożywna i zdrowa kasza charakteryzująca się dużymi grubymi ziarnami. Stanowi podstawę piramidy żywieniowej, ponieważ zawiera dużo białka, węglowodanów (dzięki czemu dostarcza organizmowi energii) oraz składniki mineralne (witaminy B1, B2, PP, wapń, potas, żelazo).

Poza tym, pęczak jest bogatym źródłem błonnika, który jest składnikiem regulującym procesy trawienne, wspomagającym odchudzanie, obniżającym poziom cholesterolu i oczyszczającym organizm z toksyn.

Sałatka z kaszą pęczak, szynką Bayonne i kozim serem
(autor: David Gaboriaud)

Składniki:

•    2 szklanki kaszy pęczak
•    4 szklanki wody
•    2 liście laurowe
•    4 opakowania szynki suszonej Bayonne
•    1 opakowanie koziego sera Saint-maure
•    Garść rukoli lub baby szpinaku
•    1  szalotka
•    Sól, pieprz, świeży tymianek
•    Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny


Sposób przygotowania:
Opukać kasze pęczak. W garnku ugotować kasze z liściem laurowym pod przykryciem (pęczak najlepiej smakuje „al dente”.  W między czasie, pokroić szynkę i pokruszyć kozi ser. Oberwać listki z tymianku. Posiekać drobno szalotkę. Po ugotowaniu kaszy, opłukać ją pod zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać zimny pęczak z oliwą z oliwek, świeżym tymiankiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.  Do średnich szklanek (małych salaterek) wsypać trochę kaszy, na wierzch dodać szynkę i pokruszony kozi ser, garść rukoli i posiekana szalotkę. Pokropić trochę oliwą i octem. Dodać świeżego pieprzu (mielonego).