Piwo dodatkiem do potraw, a nawet elementem stołu? Czy to w ogóle możliwe? Tak! Piwne kulinaria, czyli łączenie piwa z potrawami od lat jest inspiracją dla kolejnych kucharzy szukających nowych smaków. Piwno-kulinarnym eksperymentom sprzyja zimowa aura i pojawienie się rozgrzewających piw sezonowych takich jak Książęce Korzenne Aromatyczne, do którego idealnie pasować będzie pasta z konfitury cebulowo-pomarańczowej z chipsami z boczku.


Piwne kulinaria mają równie długą tradycję jak dobieranie odpowiedniego wina do posiłku. Stąd nic dziwnego, że powstały aż dwie podstawowe zasady łączenia piwa z kulinariami. Pierwsza reguła to zasada dopełnienia, w której szukamy podobnych smaków. I tak do lekkiego dania dobierzemy lekkie piwo, a do potrawy o silnym smaku wyraziste piwa o mocnej goryczce. Drugą regułą jest stosowanie kontrastu. Zgodnie z nią lekkie potrawy powinniśmy łączyć z silnie goryczkowymi piwami, a do deserów podawać ciemne, palone piwa o słodko-karmelowych nutach. Korzenny bukiet piw aromatycznych doskonale koresponduje z nutami imbiru i kardamonu w potrawach.

Czasem jednak warto odrzuć ustalone zasady i przy doborze potraw do piwa kierować się wyobraźnią i nie bać się eksperymentować. W końcu to przez przypadek powstają najlepsze połączenia i wynalazki! Jednym z takich nowatorskich przepisów jest Pasta z konfitury cebulowo-pomarańczowej z chipsami z boczku.


Pasta z konfitury cebulowo-pomarańczowej z chipsami z boczku

(Przepis stworzony przez Jagnę autorkę bloga Deal Cooking)

Składniki:
•    1 duża cebula
•    1 pomarańcza
•    1 łyżka masła
•    odrobina wody
•    3 łyżki cukru
•    sól
•    łyżeczka pieprzu
•    plastry boczku

Przygotowanie:
1.    Na maśle szklimy posiekaną cebulę, solimy i po chwili dodajemy miąższ z pomarańczy.
2.    Dodajemy cukier i dusimy ok. 1 h na małym ogniu z odrobiną wody, mieszając co jakiś czas. W między czasie dodajemy pieprz i uważamy żeby nic się nie przypaliło.
3.    Po usmażeniu, blendujemy na jednolitą masę.
4.    Plastry boczku układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i grillujemy w piekarniku nagrzanym do 250°C.
5.    Wyjmujemy w momencie, gdy będą chrupiące.
6.    Podajemy z piwem Książęcym Korzennym Aromatycznym.

Więcej przepisów na stronie www.facebook.com/ksiazece