Już niedługo ulubiony dzień łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Ponoć tego dnia nie liczy się kalorii, jednak osoby pilnujące diety często wolą samemu przygotować świąteczne smakołyki. Pełnoziarnista mąka, świeża żurawina, dodatek pysznych nerkowców lub pistacji – to wystarczy, by słodkie frykasy stały się nieco mniej grzeszne.
Niektórzy idą jeszcze dalej i do wypieków wykorzystują mąkę migdałową (dieta bezglutenowa) a masło zastępują oliwą z oliwek (dla sercowców). Warto jednak pamiętać, że oliwa wykorzystana do różnego rodzaju wypieków, powinna być połączeniem oliwy rafinowanej i oliwy extra vergine, np. włoska Bertolli Delicata lub hiszpańska Carbonell. Dodatek oliwy, nie zmieni smaku łakoci ale sprawi, że będą nieco zdrowsze i tak samo smaczne.

Poniżej przepisy na zdrowe i słodkie przekąski z oliwą:

Bezglutenowe biscotti z pistacjami
Składniki:
•    2 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
•    1/4 szklanki niesłodzonego kakao
•    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
•    1/4 łyżeczki soli morskiej
•    4 łyżki oliwy, np. Bertolli Delicata
•    1/2 szklanka syropu klonowego
•    1/2 szklanki niesolonych pistacji
•    1/2 szklanki płatków czekoladowych

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dokładnie wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, kakao, sodę i sól. Dodaj oliwy, syropu klonowego i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj pistacje i płatki czekoladowe, połącz z ciastem by wszędzie była jednakowa ilość orzechów i płatków. Z gotowej masy uformuj na papierze do pieczenia prostokąt. Wypiekaj całość 15 minut, wyjmij ciasto i pozwól mu wystygnąć, a następnie piecz ponownie przez ok. godzinę. Po wyjęciu i ostudzeniu, pokrój całość w 3 centymetrowe plastry i ponownie podpiecz przez 15 minut. Idealne biscotti powinny być bardzo chrupiące i lekko twardawe.

Pełnoziarniste ciasteczka z oliwą
Składniki:
•    szklanka pełnoziarnistej mąki
•    5 łyżek mąki pszennej
•    8 łyżek płatków owsianych
•    4-5 łyżek brązowego cukru
•    4-5 łyżek rodzynek lub żurawiny
•    1/2 szklanki oliwy z oliwek, np. Carbonell
•    żółtko
•    łyżeczka proszku do pieczenia
•    1/2 łyżeczki soli
Lekko przemiel płatki owsiane i wymieszaj z dwoma rodzajami mąki, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Połącz żółtko z oliwą, a gdy powstanie emulsja dodaj ją w suchych składników i dosyp rodzynek lub żurawiny. Wymieszaj wszystko i zgnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj placek grubości 0,5 cm, a szklanką wytnij kółka. Gotowe ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto ok. 15 minut w temperaturze 200°C.