Miód, dzięki naturalnej słodyczy, z powodzeniem może zastąpić cukier, np. w rozgrzewającej herbacie. Równie dobrze nadaje się do ciast, takich jak pierniki, dzięki czemu mają one charakterystyczny smak i zapach. Najlepiej jednak komponuje się z pieczywem: jako jego składnik, albo jedynie dodatek do smarowania.

Chlebki owocowo-żurawinowe

Składniki (4 sztuki):
50 gr orzechów włoskich
50 gr migdałów bez skórki
50 gr orzechów laskowych
2 łyżki cukru
150 gr całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
2 szczypty mielonych kwiatów gałki muszkatołowej
2 szczypty mielonego kardamonu
1 szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego
120 gr płynnego miodu
1 łyżka wody
2 łyżki syropu z agawy
80 gr mąki
2 szczypty proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao
Dodatkowo:
125 gr przesianego cukru pudru
2-3 łyżki rumu (lub soku)
Kilka suszonych żurawin do dekoracji

Przygotowanie:
1.    Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i krótko karmelizujemy. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym mielimy delikatnie w młynku elektrycznym.
2.    Orzechy, cranberry, przyprawy i cukier waniliowy mieszamy w misce.
3.    Miód i wodę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając. Następnie zalewamy miksturą mieszankę orzechowo-żurawinową, dodając syrop z agawy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy żurawinowo-orzechowej.
4.    Przygotowujemy 4 prostokątne foremki do pieczenia (8x7 cm, wys. 5cm) i smarujemy je po wewnętrznej stronie masłem. Nakładamy ciasto bardzo dokładnie, aby nie powstały puste przestrzenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C (piekarnik gazowy: poziom 3-4/ termoobieg: 180°C) i pieczemy około 20 minut. Natychmiast po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie zawijamy w folię i odkładamy na 1 – 2 dni.
5.    Cukier puder rozpuszczamy w rumie tak, aby wytworzyła się polewa. Smarujemy nią chlebki i dekorujemy żurawiną.

Czas przygotowania: 45 minut + 1-2 dni

Wartość odżywcza (1 sztuka):
Wartość energetyczna: 457 kcal / 1910 kJ
Białko: 8,2 gr
Tłuszcz: 23,1 gr
Węglowodany: 53 gr