Marcepan, czyli masa powstała ze zmielonych i prażonych migdałów z dodatkiem cukru, jest bardzo popularnym składnikiem ciast oraz innych słodkości. Dzięki swojej plastyczności marcepan jest też często używany do wytwarzania dekoracji, które potem można bez obaw zjeść.
Marcepan sprawia, że ciasto z jego dodatkiem nie jest suche, za to jest bardzo słodkie i pyszne.

Ciasto marcepanowo-żurawinowe
Składniki do przygotowania ok. 16 kawałków:
200 g miękkiego masła lub margaryny
100 g miękkiego marcepana
150 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
4 jajka
Szczypta soli
125 g mąki
125 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g suszonych żurawin + 1 łyżeczka mąki
Dodatkowo:
Sok z 1 pomarańczy
2 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe rumu
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1.    Masło lub margarynę rozetrzeć w misce na kremową masę. Marcepan pokroić na małe kawałki i wraz z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, jajkami i solą stopniowo dodawać do masła. Ucierać przez 6-8 minut aż do uzyskania kremowej masy.
2.    Mąkę zmieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do kremowej masy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać żurawiny i wymieszać.
3.    Ciasto włożyć do natłuszczonej podłużnej formy (ok. 28-30 cm). Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 90 minut. Przykryć ciasto, żeby się zbyt mocno nie zarumieniło.
4.    Sok pomarańczowy z cukrem gotować przez 3-5 minut na wolnym ogniu. Dodać rum. Polać upieczone, gorące ciasto syropem pomarańczowym. Pozostawić do ostygnięcia i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 dni. Posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania: ok. 2 godziny

Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 275 kcal / 1151 kJ
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 14,3 g
Węglowodany: 33 g