Wszyscy od dawna podkreślają, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. I faktycznie, to właśnie śniadanie dodaje nam energii i siły na cały dzień. Powinno zatem być dość sycące, ale i dość lekkie. Jak przygotować coś pożywnego rano, aby pozytywnie obudzić nasz organizm?
Szczególnie ciężko przygotować jest coś dobrego tym, którzy nie są zbyt zadowoleni z tego, że muszą wstawać. Bardzo często jest przecież tak, że wstajemy niemal na ostatnią chwilę i tak naprawdę nie wiele czasu mamy żeby coś przygotować do jedzenia. A co dopiero mówić tutaj o czymś pożywnym na cały dzień.

Bardzo często bywa, iż pierwszy posiłek jemy dopiero w pracy po kilku godzinach, zaś rano w domu pijemy tylko „szybką kawę”. Jest to duży błąd, gdyż po pierwsze nasz organizm nie będzie miał wystarczającej siły na całodzienną walkę z obowiązkami, a po drugie częściej i znacznie szybciej będziemy odczuwać głód. A zdrowe śniadanie wcale nie oznacza, że na jego przygotowanie musimy poświęcić dużo czasu.

Oto kilka przykładów na smaczne i szybkie śniadania…

Musli z jogurtem
To doskonałe śniadanie, które dostarczy odpowiednich składników odżywczych, błonnika oraz bardzo ważnych witamin. Dostępne w każdym sklepie musli połączyć można z jogurtem naturalnym bądź smakowym, najlepiej oczywiście tym w wersji light. Dodać do niego można świeże owoce – będzie jeszcze zdrowsze i pyszniejsze lub orzechy. Dla smakoszy bardziej słodkich pobudek polecamy dodanie odrobiny miodu.
Dla odmiany można spróbować także płatków kukurydzianych lub tych w wersji fitness.

Tosty
Bardzo szybkie danie, jednak sycące i „na ciepło”. Najlepsze są te z razowego, pełnoziarnistego chlebka. Można je zjeść z dżemem lub sadzonym jajkiem. Możemy też wrzucić na wierzch plasterek chudej wędlinki. Tosty są niezwykle szybkie w przygotowaniu, w dodatku, gdy niemalże same robią się w tosterze, my mamy czas na zrobienie czegoś jeszcze.
Pyszne są także tosty w formie kanapek przygotowane z chudym serkiem i łososiem, albo z pomidorami i szynką.

Sałatka owocowa

Najlepsza przede wszystkim wtedy, gdy mamy dostęp do świeżych produktów. Można pokroić kilka rodzajów owoców (dla lepszego smaku np. te bardziej słodkie z troszkę kwaśniejszymi) i połączyć wszystko naturalnym jogurtem. Śniadanie pełne witamin i przede wszystkim baaaardzo smaczne.

Sałatka warzywna
Również najlepsza latem, jednak i zimą dostępnych jest wiele warzyw. Możemy szybciutko dodać do siebie kilka liści sałaty lodowej, pomidorka, ogórka, rzodkiewkę i inne, które akurat mamy pod ręką. Połączyć je najlepiej zdrową oliwą z oliwek. To idealna bomba witaminowa i pyszne śniadanko. Do takiej sałatki można dodać odrobinę fety lub mozarelli (dla oszczędzających czas w sklepach są wersje już porcjowane)

Twarożek
Chudy lub półtłusty twarożek łączymy z naturalnym jogurtem. Możemy do tego dodać szczypiorek lub rzodkiewkę (znów to lato) albo pomidorka. To świetny dodatek do kanapek z ciemnym chlebem. Jest też szybki w przygotowaniu. Dzięki temu nasz organizm dostanie sporą ilość białka, a warzywa dostarczą niezbędnych witamin.

Pamiętajcie, aby do podanych przykładów spożywać pełnoziarniste pieczywo. Do popicia polecamy soki ze świeżo wyciśniętych owoców lub herbatki – zieloną, białą lub ziołową. Można również przygotować ciepłe mleko, dające odpowiednią ilość wapnia lub kakao – z dodającą energii porcją magnezu. Dla pobudzenia można napić się czarnej kawki, raczej bez cukru. Cukry proste bowiem nie są polecane na początek dnia, gdyż bardzo szybko są spalane przez organizm, przez co już po krótkim czasie znów odczujecie głód.