Sos z dodatkiem serka topionego? Czemu nie! To świetny pomysł, ponieważ dzięki temu składnikowi przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny. - Dodatkową zaletą jest to, że jego przyrządzenie zajmie nam naprawdę niewiele czasu.

Co jest niezwykle istotne, gdy chcemy zjeść coś smacznego, ale bez spędzania wielu godzin w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub makaronów – dodaje Ewa Polińska. Prostym w przygotowaniu, a jednocześnie przepysznym daniem jest spaghetti carbonara.

Proste i szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym:

przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki
Składniki:
•    2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
•    0,5 opakowania makaronu spaghetti
•    2 pęczki natki pietruszki
•    7 plastrów boczku
•    150 ml mleka
•    Sól i pieprz
Jak to zrobić?
Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.

Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.