Ryby do kulinarnych eksperymentów nadają się znakomicie. Można je przygotować na wiele sposobów – smażąc, parząc czy piekąc. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu ciężkostrawnych potraw, są źródłem wartościowego białka oraz skarbnicą cennych minerałów i witamin.

fot. Tarsmak


Dzięki wprowadzaniu nowych przepisów, wigilijny stół nie będzie wyglądał co roku tak samo. Dania rybne możemy zaproponować bliskim zamiast lub jako alternatywę dla znanych świątecznych dań. Kto wie – może nawet nasi dziadkowie sięgną po kawałek karmelowej ryby zapiekanej z brokułami ...

Karmelowa ryba zapiekana z brokułami
Składniki:
•    0,7 kg białej ryby morskiej
•    1 brokuł
•    1 średni por
•    1 pęczek koperku
•    Sos koperkowy Tarsmak
•    0,5 szklanki cukru
•    2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Pora pociąć grubo, podsmażyć na oliwie i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypać grubo zmielonym pieprzem. Z cukru zrobić na patelni  karmel i wylać na rybę. Różyczki brokułu lekko podsmażyć na odrobinie oliwy i również wyłożyć na rybę. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 50 minut. Danie polać Sosem koperkowym Tarsmak. Potrawy nie solimy!