W swoich jesiennych poszukiwaniach kulinarnych warto wybrać się do… Indii! Choć kraj ten kojarzony jest głównie z gorącym klimatem zwrotnikowym, to jednak znaczna część potraw tamtejszej kuchni ma doskonałe właściwości rozgrzewające.

Głównie za sprawą aromatycznych gęstych sosów i całej plejady intensywnych, nierzadko dość ostrych przypraw. Kuchnia indyjska już od jakiegoś czasu zdobywa zresztą w Polsce coraz większą popularność. Zwłaszcza jesienią warto zgłębić nieco jej tajników!
Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, prezentuje oryginalny przepis na rozgrzewającą indyjską potrawę Veg Samosa.

Veg Samosa(smażone pierożki wegetariańskie)
Składniki:
Ciasto:

80 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
woda
Szczypta nasion lubczyku (Ajvain)
Farsz:
2 duże ziemniaki
10 zielonego groszku
Sól / pieprz do smaku
Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
Pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
Pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)
0,5 l oleju

Sposób przygotowania
Ciasto:

Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.
Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.
Przygotowanie:
Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem” z półkola ciasta.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane Samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej, bo ich farsz pozostanie zimny. Smażymy ok. 5 – 10 min. do uzyskania złocistej barwy.