Korzeń imbiru nie bez powodu jest jedną z roślin najdłużej stosowanych w lecznictwie. Przede wszystkim jest bogaty w niezbędne mikroelementy: wapń, magnez, fosfor i potas.
Poza tym pobudza układ odpornościowy i niszczy wirusy, co jest szczególnie przydatne przy przeziębieniach i bólach gardła, a jego działanie rozgrzewające idealnie pasuje na zimową porę.

Poncz imbirowy
Składniki do przygotowania 4 porcji:
kawałek świeżego imbiru
1 łyżka przyprawy do grzanego wina
(zamiennie: 1 laska cynamonu,
2 goździki, odrobina kardamonu,
500 ml nektaru z żurawiny
500 ml soku pomarańczowego
4 łyżki cukru
Do przybrania:
4 kumkwaty
4 laski cynamonu
2 łyżki świeżej żurawiny
1 łyżki cukru

Przygotowanie:
1.    Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Razem z przyprawą do grzanego wina umieścić w zaparzaczu lub filtrze do herbaty w kształcie jajka lub w jednorazowym filtrze do herbaty, zamknąć. Zagotować przyprawy z nektarem z żurawiny i sokiem pomarańczowym, zdjąć z ognia, odstawić na 5-10 minut.
2.    Kumkwaty umyć, pokroić w plastry. Żurawinę głęboko naciąć, zwilżyć, zanurzyć w cukrze, umieścić na brzegu szklanki. Jagody można też nadziać na patyczki do szaszłyków i położyć na szklankach.
3.    Gorący poncz rozlać do przygotowanych szklanek. Do każdej szklanki wrzucić kilka plasterków kumkwata i laskę cynamonu do mieszania.
Wskazówka: W wersji schłodzonej i przybranej gałązkami mięty, poncz z żurawiny (cranberries) jest doskonałym aperitifem na garden party.

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 173 kcal / 728 kJ
Białko: 1,2 g
Tłuszcz: 0,3 g
Węglowodany: 37,2 g