Coraz częściej doceniamy smak i właściwości zdrowotne kozich serów, ale nadal rzadko kojarzymy je z deserami. Nic bardziej błędnego. Okazuje się, że delikatny, kremowy smak koziego serka idealnie współgra ze słodyczą wiśni czy truskawek, tworząc w ten sposób niezrównane desery.

Dlatego dziś przedstawiamy przepis na deser o nazwie czarny las z kozim serem.
Deser o nazwie czarny las z kozim serem to jedna z tych fantazyjnych propozycji, która doskonale sprawdzą się podczas wykwintnej kolacji. Tak przygotowanym deserem z pewnością zaimponujesz nawet najbardziej wymagającym gościom.

Czarny las z kozim serem
Składniki ciasta:
ser kozi  70g (np. Merci Chef ! natura)
50g mąki
50g cukru
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka wanilii w płynie
6 jaj
proszek do pieczenia
szczypta soli
okrągła foremka

Składniki nadzienia:
300g koziego sera (Merci Chef !)
kandyzowane wiśnie
100ml wiśniówki
400g śmietanki
140g cukru

Ciasto:
Oddziel żółtka od białek. Dobrze wymieszaj żółtka z cukrem aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj mąkę, śmietanę, wanilię i kozi ser. W osobnej misce ubij pianę na sztywno. Dodaj do niej cukier, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie. Połącz delikatnie obie masy. Wlej ciasto do blachy do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w 200° .
Przygotowanie nadzienia:
Wymieszaj śmietankę z kozim serem, cukrem i sokiem z wiśni. Dodaj kandyzowane wiśnie i wiśniówkę.
Z gotowego biszkoptu wykrój 20 krążków ciasta przy pomocy foremki.

Przekładaj krążki ciasta na przemian z nadzieniem. Tak ułożony deser możesz udekorować wiórkami mlecznej gorzkiej czekolady, kandyzowanymi wiśniami oraz likierem wiśniowym.
Warto zadbać o to, aby serwowane przez nas desery cieszyły nie tylko podniebienie ale również i oczy.