Pierwsze skojarzenia zapiekanki to mało atrakcyjnie wyglądająca, długa bułka z pieczarkami i ketchupem z przydrożnej budki lub bardzo ciężki ziemniaczane danie. Taka przekąska nie ma szans poprawić humoru. Co innego lekkostrawna, słodka i apetyczna zapiekanka owocowa! A wystarczy przygotować większą porcję, by rozweselić całą rodzinę i znajomych.

Słodka zapiekanka rycerska

Składniki dla 4 osób:
6 kromek brioszek (250 g)
1-2 gruszki (około 180 g każda)
1 łyżka masła
1 + 3 łyżki cukru
4 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
500 ml mleka
3 średnie jajka
50 g orzechów włoskich
80 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
1.    Pokrojone brioszki rozkładamy na blasze wcześniej rozgrzanego piekarnika (200 stopni, termoobieg – 175, piekarnik gazowy – poziom3) i lekko podpiekamy. W międzyczasie myjemy gruszki i kroimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, posypujemy 1 łyżką cukru i dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy aż lekko zmiękną. Skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia.
2.    Budyń, mleko, jajka, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane brioszki zanurzamy w przygotowanej masie, a następnie razem z gruszkami rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
3.    Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną posypujemy przygotowaną zapiekankę. Całość polewamy pozostałą masą mleczno-budyniową. Zapiekankę wkładamy do piekarnika ( temperatura jak w pkt. 1) i pieczemy 20-25 Minut.
4.    Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem

Czas przygotowania: około 60 minut

Wartość odżywcza (1 porcja)
Wartość energetyczna 576 kcal / 2410 kJ
Białko: 17gr
Tłuszcz: 26,5gr
Węglowodany: 66,8gr