Przepis od Tomka Woźniaka - Ambasadora programu Śniadanie Daje Moc


Grzanki młodego podróżnika

Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut

4 kromki ciabatty lub dowolnej bagietki, garść dowolnego, startego sera żółtego lub kilka plasterków sera pleśniowego, pęczek pietruszki, 2 łyżki pestek słonecznika oraz dyni, 4-5 łyżek oliwy, sól i pieprz

1.    Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c.
2.    Kromki pieczywa posyp startym serem i włóż do piekarnika, aby ser się zapiekł, a pieczywo było złociste i chrupiące. Zajmie to kilka minut.
3.    W tym czasie umytą i osuszoną na ręczniku papierowym pietruszkę zmiksuj w blenderze wraz z pestkami dyni oraz słonecznika. Stopniowo dolewaj oliwę, aby uzyskać gładki, gęsty i apetycznie zielony sos. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
4.    Zapieczone tosty polej obficie sosem pietruszkowym i jedzcie je, póki ciepłe!

Sugestie:


•    Zamiast sera żółtego możesz użyć ser pleśniowy lub wędzony
•    Wypróbuj np. hawajskie grzanki z szynką, serem i ananasem, indyjskie grzanki z plastrami pomidora posypane curry, meksykańskie grzanki z czerwoną fasolą z puszki i kawałkami papryki i wiele, wiele innych!