Należy do ¶wiatowego kanonu najpopularniejszych potraw mięsnych, jest smaczny, łatwy do przygotowania, a przy tym wszystkim niedrogi. Mowa o jesiennym gulaszu z makaronem.
Gulasz z makaronem pierożki

Składniki:
- Międzybrodzki Makaron typu pierożek  1 paczka
- łopatka wieprzowa - 500g
- cebula - 2 ¶rednie sztuki
- marchewka - 1 ¶rednia sztuka
- pietruszka -1 mała
- seler - ¼  małej sztuki
- kapusta ¶wieża - 1/8  małej sztuki                  
- sól, pieprz do smaku
- li¶ć laurowy -  2 szt.
- ziele angielskie - 6-8 szt.
- olej - 3 łyżki
- m±ka-   ok. 2 łyżki
- woda -  ok. 1 litr


Wykonanie:
Na pocz±tek gotujemy makaron,  następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy m±kę, mieszamy i  zalewamy wod±. Cało¶ć przyprawiamy i dorzucamy li¶ć laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękko¶ci. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.


Smacznego!