Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania pysznej i pożywnej zupy.

Fot. Międzybrodzki Makaron



Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

Składniki:
- Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
- dynia  - ok. 1 ½ kg
- cebula -  2 średnie szt.
- kapary z zalewy - 1 łyżka
- płatki chilli  - ¼  łyżeczki
- olej - 3 łyżki
- słodka śmietanka - 100ml
- woda    
- sól do smaku                                               

Wykonanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku  i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy.  Podawać z makaronem nitki.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.