W pracy zazwyczaj jemy w pośpiechu, często nie zwracając uwagi na wartości odżywcze albo nie zjadamy nic aż do powrotu do domu. Taki sposób odżywiania nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, samopoczucie czy efektywność. O tym, co będziemy jeść powinniśmy pomyśleć poprzedniego wieczora i zaplanować syty posiłek, który pomoże nam przebrnąć przez kolejny dzień wypełniony obowiązkami zawodowymi.


Propozycja dania do pracy


Pierś z kurczaka z aromatycznym ratatouille

•    5 łyżek oliwy z oliwek Carbonell
•    250 ml sosu pomidorowego
•    Łyżka ostrego sosu, np. TABASCO ®
•    Łyżka soli
•    Łyżka czarnego pieprzu
•    Szczypta pieprzu Cayenne
•    2 piersi z kurczaka
•    Ząbek czosnku
•    Cebula
•    Czerwonej papryki

Robimy marynatę z 3 łyżek oliwy, soli, startego czosnku, czarnego pieprzu i Cayenne, a następnie smarujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

W tym czasie warzywa tniemy na małą kostkę i gotowe składniki układamy osobno.  Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, a gdy lekko zbrązowieje, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy ok. 7-10 minut. Doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu i soli.

Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na nieprzywierającej patelni, aż będzie rumiany ze wszystkich stron. Gotowe mięso podajemy z ratatouille i posypujemy świeżą pietruszką.