Gdy jest piękna pogoda i świeci słońce, nie mamy ochoty na obiad. Inaczej jest jesienią i zimą – wtedy widok gorącego i sycącego posiłku na talerzu jest tym, co od razu wywołuje uśmiech na twarzy. Jesienny nastrój z pewnością poprawią wyjątkowe w smaku i wyglądzie roladki wołowe z żurawinowym sosem.

Obiad – Klasyczne roladki wołowe


Składniki dla 4 osób:
Roladki:
4 steki wołowe (około 200 g każdy)
2 ogórki konserwowe (około 30 g każdy)
3 cebule
2 łyżki musztardy (średnio-ostrej)
sól, pieprz
12 plasterków boczku (około 120 g)
50 g posiekanych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1 łyżka sklarowanego masła

Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 l  wywaru warzywnego
150 ml czerwonego wina wytrawnego
100 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
25 g pistacji
pół pęczka tymianku
1-2 łyżki zagęstnika do sosów

Puree ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
200 ml mleka
1 łyżka masła
odrobina gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
patyczki do roladek

Przygotowanie:
1.    Steki myjemy i suszymy. Ogórki kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki.
2.    Steki smarujemy musztardą i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy 3 plasterki boczku. Na jedną końcówkę steku nakładamy 2/3 kawałków cebuli, ogórki oraz posiekane żurawiny. Stek zwijamy mocno w roladkę i przebijamy patyczkiem do rolad lub szaszłyków. Jeszcze raz doprawiamy sola i pieprzem.
3.    Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i pieczemy w nim roladki, co jakiś czas odwracając. Dodajemy pozostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, a następnie zalewamy 500 ml wywaru warzywnego.  Przykrywamy i dusimy około 40 minut.
4.    Po 40 minutach dodajemy pozostały wywar, żurawiny, pistacje i czerwone wino i dusimy kolejne 40 minut. W międzyczasie myjemy tymianek i odrywamy listki od gałązki.
5.    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, dodajemy gorące mleko oraz masło, ugniatamy, a następnie przyprawiamy gałką muszkatołową.
6.    Rolady wyjmujemy z sosu. Do sosu dodajemy zagęstnik, po czym ponownie wkładamy rolady. Dekorujemy tymiankiem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Czas przygotowania : około 105 minut

Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 861 kcal / 3600 kJ
Białko: 53,1 g
Tłuszcz: 44,9 g
Węglowodany: 53,7 g