Wszyscy o tym wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego powinno być nie tylko pożywne, ale też smaczne. Pyszna gorąca jajecznica na dobry początek dnia jest idealną propozycją na jesienny poranek. Ciepły posiłek rozgrzeje nas przed ciężkim dniem, a nutka smaku żurawiny amerykańskiej zapewni niezapomniane doznania dla podniebienia.

Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską


Składniki dla 4 osób:
100 g gotowanej szynki w plasterkach
6 jajek
sól, pieprz
50 g pestek dyni
2 łyżki masła
80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego)
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
świeży tymianek do dekoracji

Przygotowanie:
1.    Szynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki.
2.    Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie.
3.    Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku.

Czas przygotowania: około 25 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 383 kcal / 1607 kJ
Białko: 22 g
Tłuszcz: 22,1 g
Węglowodany: 25 g