Nadeszło upragnione lato. W zimnych napojach i lodach szukamy ochłodzenia. Lekarze potwierdzają, że jedzenie lodów poprawia samopoczucie i łagodzi stres, a przy tym przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa.
Więc kto z nas nie lubi lodów? Lody są zdecydowanie mniej kaloryczne niż słodycze lub inne przekąski. A lody z soku z cranberry, zwanej również żurawiną amerykańską, dodatkowo dostarczają organizmowi wielu cennych wartości zdrowotnych. Własnoręcznie przygotowane lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym czy żurawinowe lody na patyku w każdym domu będą hitem tego lata.

Spaghetti lodowe z sosem z żurawiny i wina Noilly Prat


Składniki na 4 porcje:
1 laska wanilii
200 g siekanych, suszonych owoców żurawiny amerykańskiej
20 g cukru
320 ml soku z żurawiny amerykańskiej
40 ml Noilly Prat
40 ml syropu malinowego
500 ml lodów waniliowych
30 g białej czekolady
150 g bitej śmietany
ewentualnie mięta do przybrania


1. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ ze środka. Zagotować otrzymaną wanilię, 180 g żurawiny amerykańskiej, cukier, sok z żurawiny amerykańskiej, wino Noilly Prat i syrop malinowy. Wszystko razem zetrzeć na miazgę, gotować w średniej temperaturze aż zgęstnieje. Odstawić na 30 minut do ostygnięcia.
2. W międzyczasie wyjąć lody waniliowe z lodówki, a czekoladę drobno zetrzeć. Ubić śmietanę na sztywno i rozdzielić na talerze deserowe.
3. Lody „przecisnąć” przez maszynkę do warzyw wprost na śmietanę znajdującą się na talerzach.
4. Spaghetti lodowe polać sosem żurawinowym oraz posypać czekoladą i resztą żurawiny amerykańskiej. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można również przybrać listkami mięty.  


Czas przygotowania: 45 minut
Rada: Zamiast białej czekolady można również użyć płatków kokosowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 502,2 kcal / 2102 kJ
Białko: 4,3 g
Tłuszcz: 17,3 g
Węglowodany: 86,2 g