Planujesz uroczysty obiad, na który zaprosiłaś rodzinę lub przyjaciół? Do wykwintnych, przygotowanych przez Ciebie dań obowiązkowo powinnaś podać każdemu kieliszek dobrego wina. Pomimo tego, że sklepy winiarskie mają bardzo szeroką ofertę, zawsze zastanawiasz się, jakie wino wybrać, tak by przede wszystkim pasowało do potrawy, ale również by smakowało Twoim gościom.

Wydawałoby się, że największą trudność powinno sprawić nam wymyślenie wyszukanego menu, a wino pozostaje jedynie dodatkiem. Nieumiejętnie dobrane, potrafi jednak popsuć smak całego dania. Czym się wobec tego kierować przy jego kupnie?

Ogólnie przyjęta zasada nakazuje podawanie czerwonych win do potraw mięsnych, a białych do ryb. Istotne jest także dopasowywanie smaku wina do smaku danej potrawy. W przypadku, gdy podajemy dania kwaśne, takie jak np. bigos lub zaprawiane octem bądź cytryną, doskonale skomponują się z nimi wina o wyższej kwasowości, łagodząc ich wytrawność. Z kolei wina słodsze, w których wyczuwalne będą aromaty masła, biszkoptu i wanilii, stworzą zgrany duet z daniami z kurczaka czy potrawami przygotowanymi w gęstych sosach. Do potraw grillowanych wybierajmy wina o podwyższonej kwasowości i kwiatowym aromacie. Eksperci radzą również, aby wina z wysoką zawartością alkoholu podawać z daniami tłustymi. Przede wszystkim dlatego, że trunek korzystnie wpłynie na nasze trawienie.

Jeżeli planujesz podać danie z kurczaka sięgnij po czerwone wino wytrawne. Polecamy włoskie Chianti czy francuskie Chardonnay. Do kaczki także powinnyśmy podać wino czerwone. Tutaj możemy pokusić się na zakup, któregoś z hiszpańskich win z rejonu Grenady, Cariñeny czy Mourvèdre. Wołowinę najlepiej będzie zaserwować w towarzystwie kieliszka Bordeaux.

Na koniec warto dodać, że rytuał picia wina do obiadu może uchronić w przyszłości nasze dzieci przed alkoholizmem. Naukowcy z Boston University School of Public Health  przebadali modele picia i historie 160 Włochów w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości, którzy przyznawali się do regularnego lub intensywnego spożywania alkoholu. Opublikowane wyniki badań wykazały, że wprowadzenie umiarkowanych ilości alkoholu podczas rodzinnych obiadów może ochronić młodych ludzi przed alkoholizmem i pozwala nauczyć ich zdrowego stosunku do alkoholu.


fot. Krzesimir Modelski, Deseń Studio