Zachowaj smak lata na dłużej w przetworach

Autor: Natalia Tyszka


Moda na robienie przetworów coraz bardziej nas opuszcza. Nie czujemy potrzeby siedzenia nad wekami, kiedy wszystko jest tak łatwo dostępne w sklepach. Czy jest jednak tak samo zdrowe jak własnoręcznie przygotowane konfitury, ogórki czy soki?

Przygotowywanie przetworów kojarzy nam się bardziej z naszymi babciami niż z nowoczesnym obowiązkiem dzisiejszej pani domu. Coraz częściej poradniki kobiece rozpisują się na ten temat. Okazuje się, że grono pań nie zamieniłoby własnoręcznie przygotowanych konfitur czy marmolad na te kupne. Co takiego mają więc w sobie zawekowane owoce i warzywa?

Przede wszystkim domowe przetwory posiadają wyjątkowy smak i co najważniejsze nie znajdziemy w nich żadnych konserwantów – są zatem od wiele zdrowsze od kupnych. W poszukiwaniu najlepszych receptur najlepiej przejrzeć książki kucharskie – zwłaszcza po te, które używały nasze mamy i babcie. Znajdziemy w nich dobrze znane i wypróbowane przepisy na smakowite marmoladki, warzywa w occie czy owocowe nalewki itp.

Warto dokładnie wyliczyć ile zapasów należy zrobić tak, by starczyło nam na całą zimę. Nie warto też robić ich też za dużo. Często pojawia się problem gdzie je przechowywać. Z doświadczenia wiem, że najlepszym miejscem jest piwnica lub spiżarnia, ze względu na panujący tam chłód i brak dostępu światła. Mieszkając w domu mamy na przetwory dużo więcej miejsca niż w mieszkaniu. Musimy je przeważnie znosić do piwnicy i w miarę zapotrzebowania przynosić do góry po każdym słoiczku.

Wybierając warzywa i owoce na przetwory, pamiętajmy, że będą one przechowywane co najmniej przez kilka miesięcy. Musimy wobec tego zwrócić uwagę na to, by były to produkty pierwszej jakości. Nie mogą być nadpsute czy podgniłe. W przeciwnym razie nasze przetwory również się zepsują!

Przed rozpoczęciem pracy nad przetworami dokładnie myjemy i osuszamy produkty, następnie napełniamy nimi weki. Muszą być one również czyste, dokładnie osuszone oraz muszą się szczelnie zamykać, tak by do przetworów nie dostawało się powietrze, sprzyjające rozwojowi pleśni. Wcześniej warto więc wyprażyć słoiki w piekarniku w temperaturze około 150 stopni – przy wyższej mogą pęknąć!

Pamiętajmy o tym, by zawsze zachowywać proporcje składników, jakie podane są w przepisach!

...