Apetyt na rybę po grecku

Autor: Natalia Tyszka


Wydawałoby się, że "ryba po grecku" to potrwa, która kojarzy się z Wigilią W wielu domach potrawa ta gości na świątecznych stołach. Nie przeszkadza jednak temu fakt, że zarazem jest to jedno ulubionych dań rybnych Polaków. Ponadto jest smaczna i bardzo zdrowa.

Dzięki temu, że jest potrawą tak uniwersalną, głównie dlatego, że doskonała jest na ciepło i na zimno to chętnie przygotowujemy ją również w ciągu roku.

Co „ryba po grecku” ma wspólnego z Grecją? Tak naprawdę, to jeszcze mniej, niż pierogi ruskie z Rosją czy fasolka po bretońsku z Bretonią. Jest to typowo wbrew pozorom typowe polskie danie! Trudno jednak stwierdzić, skąd właściwie pochodzi sama nazwa ryby po grecku. W Grecji faktycznie jada się bardzo dużo ryb (z pewnością więcej niż u nas), jednak nazwa ta jest w tym kraju raczej nieznana, bądź utożsamiana z innymi specjałami.

Podstawą, a zarazem największym atutem, „Ryby po grecku” jest połączenie opiekanych płatów śledziowych z sosem pomidorowym i specjalnie dobraną mieszanką przypraw. To zestawienie dopełniać powinny duszone warzywa: pomidory, marchewka, seler, por i cebula.

Ryba po grecku na zdrowie

Dania rybne mają tak wiele właściwości zdrowotnych, że śmiało mogłyby nosić miano naturalnych leków. Ponadto mają one bardzo wiele właściwości profilaktycznych. Między innymi zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wpływają pozytywnie na wzrok, czy też działają przeciwdepresyjnie. Znacznie zmniejszają groźbę zachorowania na astmę, miażdżycę, arytmię serca i udar mózgu. Dodatkowo dieta rybna polepsza pamięć i zdolności intelektualne. Mięso ryb wzmacnia kości, poprawia stan skóry i dba o mięśnie oraz chroni przed nadciśnieniem tętniczym i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Zdrowa dieta, a do takich z pewnością należy dieta rybna, ma ogromny wpływ na nasz organizm i jego zdrowie.
-=-
Ryba prawie po grecku

Składniki:
- 3 średnie cebule
- 2 papryki żółte
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- garść czarnych oliwek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 mała puszka pomidorów pelati bez skórki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia ryby
- 3 łyżki mąki
- 1 kg ryby (filet)

Wykonanie:
Cebulę obrać, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i wszystko pokroić w grubą kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać paprykę, oliwki i pokrojone na cząstki pomidory razem z sokiem. Dodać zioła prowansalskie, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Całość poddusić ok. 5 minut.
Rybę podzielić na porcję, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek i obłożyć ciepłym sosem. Gotową rybę po grecku udekorować świeżymi ziołami.
Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.

Ryba po grecku - tradycyjna

Składniki:
- 2 średnie cebule
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 3 średnie marchewki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 3 łyżki oleju, plus olej do smażenia ryby
- 3 - 4 łyżki mąki
- 1 kg ryby (filet)
- cytryna i natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
Wszystkie warzywa korzeniowe obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Do rondelka wlać olej, dodać wszystkie warzywa, przyprawy i poddusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę poddusić.
Rybę podzielić na porcję, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Usmażoną rybę wyłożyć na półmisek i obłożyć ciepłym sosem. Gotową rybę po grecku udekorować cząstkami cytryny oraz natką pietruszki. Potrawę można podawać na ciepło lub zimno.


Przepisy przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni „Dworu Korona Karkonoszy” (przygotowane na bazie półproduktów SEKO S.A.)



...