Orzeźwiające napoje herbaciane

Autor: Emilia Bolska


Wygląda na to, że miesiąc maj zapowiada się naprawdę obiecująco. Temperatury za oknem mówią za siebie i wszyscy możemy zgodnie przyznać, że do lata nie zostało już wiele czasu.

W takie ciepłe i słoneczne dni jak dzisiejszy warto sięgnąć po napoje na bazie mrożonej herbaty. Będę w stanie ugasić nasze pragnienie, przede wszystkim dlatego, że nie są  gazowane. Podstawą takiego napoju jest odpowiednio zaparzona herbata. Ważna jest także świeżo gotowana woda i odpowiednia temperatura do przygotowania wywaru –  100 st. C.

Jak wygląda przygotowanie takiego herbacianego napoju?

Eksperci marki Lipton podpowiadają, że na litr mrożonej herbaty zazwyczaj parzymy 300 ml esencji, a następnie dodajemy 700 ml lodu. Do tego celu używamy trzech do pięciu torebek herbaty. Herbatę najlepiej zaparzać w oddzielnym naczyniu, aby uzyskać mocniejszy aromat. Musimy również pamiętać o tym, by esencję posłodzić zaraz po zalaniu wrzątkiem. Herbatę studzimy bardzo gwałtownie, gdyż herbata stygnąc - mętnieje. Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.


Cytrynowa herbata mrożona z miętą

Składniki:
3 torebki czarnej herbaty
2 cytryny
Sok z 1 cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Cukier do smaku
Kostki lodu

Torebki zalewamy szklanką wrzątku i słodzimy według uznania. Napar przelewamy do dzbanka z przegotowaną wodą i schładzamy. Dodajemy sok z jednej cytryny. Dwie pozostałe cytryny parzymy, kroimy w plastry i dodajemy do herbaty razem z listkami świeżej mięty. Przelewamy do wysokich szklanek i dorzucamy kostki lodu.

Sorbet wiśniowy z melisą

Składniki:
4 torebki herbaty o aromacie jeżyny, jagody i czarnej porzeczki
2 łyżki cukru
4 łyżki soku wiśniowego
Owoce wiśni i listki melisy do dekoracji   

Piramidki herbaty zaparzamy w ok. 500 ml wrzątku. Doprawiamy cukrem do smaku. Dodajemy sok wiśniowy i mieszamy. Schłodzony napój wlewamy do metalowej formy i wstawiamy do zamrażalnika na 6-8 godzin. Zamarzającą masę co dwie godziny mieszamy widelcem, aż powstaną grudki lodu. Następnie przekładamy sorbet do pucharków. Każdą porcję deseru dekorujemy wiśnią i listkami melisy. Dla zapewnienia bardziej wyrafinowanego charakteru, można polać sorbet wiśniówką lub udekorować bitą śmietaną.

Napój Owocowy Raj

Składniki:
1 torebka herbaty owocowej
2 łyżki soku truskawkowego
kilka truskawek
kilka malin
kruszony lód

Herbatę  należy zaparzyć w ok. 300 ml gorącej wody, dodać sok truskawkowy, wymieszać i schłodzić. Przed podaniem dodajemy do napoju świeże owoce i pokruszony lód.




...