Krótki poradnik doboru herbaty do dań Wielkanocnych

Autor: Emilia Bolska


Herbata i podawane potrawy wzajemnie uzupełniają się. Podobnie jak jedząc befsztyk zamawiamy wino czerwone, a do drobiu wino białe, tak samo różne gatunki herbaty lepiej pasują do pewnych potraw niż inne.

Śniadanie Wielkanocne

Przy śniadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka się cała rodzina, dzielimy się jajkiem, składamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiłek w czasie świąt śniadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wędliny – pasztet, szynkę, bekon, kiełbasę, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentują czarne herbaty z Cejlonu, Kenii czy mieszanki afrykańskie.

Świąteczny obiad

Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę pokreśli ich smak:
- smak mięsa drobiowego najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową
- smak dziczyzny, w tym świątecznego królika, zaostrzą również herbaty jaśminowe (np. Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), a także Earl Grey  i mieszanki herbat czarnych
- tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, np. Irving Melonowo-Śliwkowa
- do ryb warto podać herbaty zielone
- do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa, zielona, mieszanki herbaty cejlońskiej.

Wielkanocne baby i mazurki

Smak wybornych ciast – bab wielkanocnych i mazurków najlepiej podkreślą szlachetne mieszanki herbat czarnych z nutą wanilii czy o kwiatowym aromacie.

Po jedzeniu warto jest wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które wspomagają trawienie.




...